IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поскъпва, анализатори повишават ценовите прогнози*

ОПЕК+ вероятно ще се опита да отговори на ръста на търсенето до края на годината, смята анализатор от Commonwealth Bank of Australia

09:57 | 12.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени отново нарастват, подкрепени от поскъпването на природния газ и въглищата, което принуди някои пазарни анализатори да повишат прогнозите си за петрола през четвъртото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Продължаващата енергийна криза в Азия и Европа стимулира ръстовете на петролните пазари въпреки решението на ОПЕК+ да увеличи добива с 400 хил. барела на ден.

Цената на сорта Брент нараства с 0,49 на сто до 84,06 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,45% до 80,88 долара за барел.

Петролните пазари бързо се затягат преди началото на зимата в Северното полукълбо, тъй като недостигът на природен газ и въглища увеличава търсенето на алтернативни горива за производство на енергия, като дизел и мазут.

петрол1 петрол1

Американският кредитор Citigroup Inc. повиши прогнозата си за четвъртото тримесечие за цената на Брент до 85 долара за барел и посочи, че бенчмаркът може да поскъпне до 90 долара за барел поради фактори, включително замяната на природния газ с „черното злато“ през зимата.

ОПЕК+ вероятно ще се опита да отговори на ръста на търсенето до края на годината, според Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

„Ако цените на петрола продължат да се движат към границата от 90 долара за барел, има вероятност ОПЕК да започне да увеличава добива в опит да охлади пазара“, споделя Уейн Гордън, стратег в UBS AG Wealth Management.

петрол2 петрол2

Ако ценовият подем продължи, той може да предизвика и политически реакции от страна на САЩ. Частни рафинерии засилват сондажите в Пермския басейн, докато Белият дом може да окаже по-голям натиск върху ОПЕК за увеличаване на производството и предлагането.

„Джо Байдън знае, че високите цени на бензина не са добри за него“, коментира Даниел Йергин, петролен анализатор в IHS Markit. „Със сигурност ще чуем повече от администрацията“.

Междувременно петролните рафинерии се радват на така необходимия тласък при рентабилността заради енергийните кризи. 

*Информацията е актуална към 09:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
caller
преди 2 години
Има вероятност за увеличаване на добива на петрол, само дето повечето възможности за увеличаването вече са използвани. Просто търсенето стана много голямо, а ресурсите са ограничени. Затова и пазарът следва да се намеси и да регулира положението като се вдигнат цените до новото равновесно положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още