IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на страховете от втора вълна на Covid-19 в САЩ*

И двата сорта се насочват към първото си седмично понижение от седем седмици насам

09:15 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола продължават да спадат в петък, тъй като възможността от втора вълна на Covid-19 в САЩ създаде страхове за търсенето от страна на най-големия потребител на суровината в света, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 2,1%, или 0,81 долара, до ниво от 37,74 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 35,51 долара за барел, което е понижение от 0,83 долара, или 2,28%.

Петролните показатели се насочват към първото си седмично понижение от седем седмици насам, като и  Брент, и WTI отчитат спад в пазарните си стойности с около 10%. Това се случва на фона на рекордните нива на американските суровинни запаси и страховете от втора вълна на коронавируса, след като случаите в САЩ надвишиха 2 милиона души.

„Цените на петрола се възстановиха рязко ..., подпомогнати от положителните изненади при входящите данни за търсенето и съкращенията от страна на ОПЕК +“, пишат анализатори на Barclays в бележка. „Но очакваме темпът на възстановяване на цените и ребалансирането на пазара да се забавят“, добавят те.

Производители от Съединените щати, както и държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, колективно известни като ОПЕК+, намаляват доставките си, някои до рекордни количества.

Все пак американските запаси от суров петрол и бензин са нараснали през миналата седмица, показват данните на Администрацията за енергийна информация. Запасите на суров петрол в САЩ са се повишили до рекордните 538,1 милиона барела.

Това породи притеснения относно постоянния дисбаланс между търсенето и предлагането, докато щати като Тексас и Аризона наблюдават скок в хоспитализациите заради коронавируса.

От своя страна Лина Идалго, окръжен съдия и политик от щата Тексас - сърцето на нефтената промишленост на САЩ, коментира сегашната ситуация, казвайки: „може би се приближаваме до бездната на бедствието“.

От своя страна, цената на златото бележи спад от 0,33% до ниво от 1734,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:03 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още