IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна до над 77 долара за барел след краха в преговорите на ОПЕК*

Настоящите производствени ограничения ще останат в сила през август, ако няма сделка, което може да тласне още по-нагоре цените

10:06 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола продължава да се повишава, тъй като ОПЕК+ не успява да сключи сделка за възстановяването на спрения добив през следващите месеци, лишавайки пазара от важни барели, докато икономическото възстановяване набира темпове.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,32% до 77,41 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 1,97% до 76,64 долара за барел.*

Неуспехът в опитите да се постигне споразумение означава, че настоящите производствени ограничения ще останат в сила през август, освен ако преговорите не продължат. Предвидено бе постепенно производството на петрол от разширения съюз ОПЕК+ да се увеличи с около два милиона барела на ден през следващите пет месеца. А след август Алиансът искаше да увеличи добива с около 400 хил. барела дневно.

Но Абу Даби продължава да настоява за коригиране на индивидуалните квоти за добив. Това неразбирателство се превърна в публичен спор между съюзниците Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Ситуацията е нестабилна, като все още не е късно преговорите да продължат и да бъде постигнат компромис за увеличаване на добива от следващия месец. Спорът обаче удари имиджа на групата като отговорен пазител на спокойствието на пазара и напомни отново на разрушителната ценова война от миналата година, която доведе до крах на петрола.

„На теория, ако групата запази продукцията си непроменена през август, това би трябвало да означава бичи пазар“, каза Уорън Патерсън от ING Group. „В действителност обаче каква е вероятността членовете да оставят производството непроменено? Не мисля, че е много висока“, коментира анализаторът.

Глобалният пазар трябва да отговори на повишеното търсене на петрол на фона на силното възстановяване в САЩ, Китай и части от Европа, което стопява запасите, натрупани по време на пандемията.

Миналият месец Администрацията за енергийна информация призова Алианса да поддържа балансирани пазари, тъй като търсенето в световен мащаб се ускорява до нивата преди пандемията.

Без увеличаване на предлагането, пазарът вероятно ще изпита недостиг, което може да доведе до покачване на цената на сорта Брент до 80 долара за барел до септември, според UBS Group AG.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още