IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с над 1% в очакване на срещата на ОПЕК*

Положително влияние върху пазарите има и временното спиране на най-голямото британско петролно поле в Северно море

09:54 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола растат с над 1% в сряда преди срещата на ОПЕК следващата седмица, на която се очаква страните производителки от картела да се договорят за някакъв вид квотна сделка, за да се преборят със зараждащото се пренасищане, съобщава Ройтерс.

Затварянето на най-голямото британско петролно поле в Северно море за ремонт също подкрепи цените, казват трейдърите.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 81 цента, или 1,34%, до 61,21 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – също с 81 цента, или 1,57% до 52,37 долара за барел.

Петролното поле Buzzard, което добива около 150 хил. барела на ден, бе временно затворено, след като бяха открити корозиращи тръби. В резултат на това търговски източници твърдят, че три товарни танкера, които е трябвало да бъдат заредени през декември, са били анулирани.

Въпреки ръста си от днес цените на петрола все още е с около 30% под стойността си от началото на октомври заради натиска от зараждащото се пренасищане и слабостта на финансовите пазари.

Спадът на цената на суровия петрол от октомври насам засега може да се сравнява със срива от 2008 г. и е по-дълбок от този през 2014-2015 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се срещне в централата си във Виена на 6 декември, за да обсъди производствената си политика.

Срещата на ОПЕК ще последва събиране на страните от Г-20 в Аржентина този уикенд, на което се очаква да се обсъди китайско-американския спор, както и петролната политика.

Макар че анализаторите очакват някаква форма на квотна сделка на срещата на ОПЕК, настроенията на петролните пазари остават негативни.

Портфейлните мениджъри са намалили общата си дълга нетна позиция по петролните фючърси с общо 607 млн. барела през последните осем седмици. Това е най-голямото намаление за този период от годината от поне 2013 г., когато започват да се следят серията от текущи данни.

* Данните са актуални към 9:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още