IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите за ново споразумение в рамките на ОПЕК+ оскъпяват петрола*

В същото време се очаква ръстът на търсенето в Китай да остане около нулата, а покупките на суровината в световен мащаб да спаднат

10:02 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават в сряда заради надеждите, че големите производители на суровината са постигнали напредък по споразумение за по-дълбоки съкращения на производството. Чрез този ход страните от ОПЕК+ се стремят да компенсират спада в търсенето, причинен от глобалната епидемия от коронавирус, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 56 цента или 1,08% до ниво от 52,42 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 47,78 долара за барел, което е повишение от 61 цента или 1,29%.

Експертна група на ОПЕК+ - Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, препоръча производството на суровината да бъде намалено с допълнителни 1 милион барела на ден във вторник. Анализаторите приемат тази препоръка за знак, че Русия и Саудитска Арабия, двата най-големи производителя в групата на ОПЕК+, са близо до сключването на сделка.

Сегашните съкращения на добива възлизат на 2,1 милиона барела на ден кумулативно до договорените в рамките на ОПЕК + 1,7 милиона барела на ден, включващи и други доброволни намаления от страна на Саудитска Арабия, най-големият износител в света. Групата ще проведе официалните си срещи във Виена на 5-и и 6-и март.

„Сега не е времето ОПЕК+ да бъде предпазлива. Свръхпредлагането през второто тримесечие трябваше да бъде компенсирано дори преди избухването на COVID-19, но сега това е задължително “, заявиха анализатори на Barclays.

Цените на основните сортове Брент и WTI се понижиха с около 27% от най-високите си стойности през януари 2020 г.

„Очакваното допълнително понижение на продукцията с 1 милион барела на ден все още ще бъде доста малко, за да компенсира очаквания спад в търсенето в световен мащаб само през първото полугодие, възлизащ на 2,1 милиона барела“, пишат анализаторите на Goldman Sachs.

Суровинните запаси в САЩ са нараснали с 1,7 милиона барела през седмицата, завършила на 28-и февруари, до 446,6 милиона барела, в сравнение с очакванията на анализаторите за увеличение от 2,6 милиона барела, показват данните на Американския петролен институт.

От Goldman отново намалиха прогнозата си за цена на сорта Брент до 45 долара за барел през април и възстановяване до 60 долара за барел до края на годината.

От Morgan Stanley във вторник също намалиха прогнозата си за цените на Брент за второто тримесечие на 2020 г. до 55 долара за барел, а за тази на WTI до 50 долара за барел. В същото време се очаква, че ръстът в търсенето на петрол в Китай през 2020 г. ще бъде близо до нула,а покупните на суровината в световен мащаб да спаднат.

От друга страна, Федералният резерв на САЩ намали лихвените си проценти във вторник в опит да защити най-голямата икономика в света от въздействието на коронавируса.

„Бързото намаляване на лихвите на Фед подчертава нестабилността на икономическите основи и необходимостта от по-голямо намаляване на петролния добив, за да бъдат повишени цените на енергията ", заяви Маргарет Янг, пазарен анализатор на CMC Markets.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,70% до ниво от 1632,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:27 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още