IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ търсят варианти да отговорят на Китай в битката за редките метали

Американското министерство на търговията обеща „безпрецедентни действия“, за да гарантира, че САЩ няма да бъдат лишени от доставки

12:08 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият фронт в търговската война между САЩ и Китай става все по-труден за преодоляване.

Американското министерство на търговията обеща „безпрецедентни действия“, за да гарантира, че САЩ няма да бъдат лишени от доставки на редкоземни елементи – групата от 17 елемента със специфично предназначение, чийто добив е доминиран от Китай.

Във вторник министерството публикува доклад, който очертава стъпките за гарантиране на доставките, само часове, след като ръководството на китайския орган за икономическо планиране заяви, че проучва възможността за въвеждане на експортен контрол върху елементите.

Китай контролира над 70% от глобалните доставки на редкоземни елементи и дори още по-голям дял от преработения продукт. Всеки опит за ограничаване на доставките би нагнетил още повече конфликтните отношения между двете най-големи световни икономики.

„Тези полезни изкопаеми от ключово значение често са подценявани, но съвременният живот без тях би бил невъзможен“, заяви министърът на търговията Уилбър Рос в изявление, публикувано заедно с доклада, изготвен по искане на американския президент Доналд Тръмп още през декември 2017 г.

Според доклада, ако Китай или Русия спрат износа за САЩ и техните партньори за по-продължителен период от време – подобно на китайското ембарго от 2010 г., то проблемите с доставките биха причинили „значителни сътресения“ както в САЩ, така и в чужбина.

В доклада се включват 35 стратегически елемента, включително уран, титан и редките метали, за снабдяването си с които САЩ са особено зависими от други страни.

Докладът напомня, че при 14 от тези 35 елемента над 50 процента от годишното потребление на САЩ се осигурява от внос. Четиринайсет от елементите в списъка „САЩ изобщо не произвеждат и зависят изцяло от внос", подчертава документът, цитиран от БТА.

„САЩ са силно зависими от чуждестранни източници на стратегически полезни изкопаеми и от чуждестранни снабдителски вериги, което поражда риск от стратегическа уязвимост на икономиката и военната сфера", отбелязва министерството.

Докладът препоръчва съчетание от краткосрочни мерки, като натрупването на запаси, и дългосрочни стъпки за ускоряване на проучванията, разработване и изграждане на нови мини, както и възстановяване на националните производствено-снабдителски вериги.

Той приканва също за по-тясно сътрудничество с ключови съюзници като Япония, Австралия и Европейския съюз.

Китай произвежда около 80 процента от редките метали на планетата - група от 17 ключови за модерните технологии елемента, използвани в смартфоните, плазмените екрани, електрическите автомобили, както и в ключови оръжейни системи.

Пекин припомни тази зависимост, при това не само на САЩ, на 22 май, когато китайският президент Си Дзинпин посети завод за преработка на тези стратегически материали. Това беше деликатно предупреждение, че Китай може да блокира износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още