IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос излита в Космоса с апарат на Blue Origin на 20 юли

Милиардерът, който малко преди това ще се оттегли като ръководител на Amazon, взима със себе си и своя брат в мисия, която ще достигне термосферата

15:35 | 07.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Matthew Staver/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthew Staver/Bloomberg

Най-богатият човек на света Джеф Безос обяви, че ще излезе в Космоса, когато неговата компания за космически полети Blue Origin стартира първата си мисия за превоз на пътници следващия месец, съобщава Bloomberg. 

Милиардерът, който планира да пътува в космоса заедно с брат си Марк, обяви това в публикация в Instagram в понеделник. Полетът е предвиден за 20 юли, малко след като Безос официално се оттегли от поста главен изпълнителен директор в Amazon.com Inc.

„Откакто бях на пет години, мечтаех да пътувам в Космоса“, споделя Безос в Instagram. „На 20 юли ще предприема това пътуване с брат си. Най-голямото приключение с моя най-добър приятел", изтъква предприемачът.

Blue Origin е един от лидерите в сегмента за космически туризъм наред със Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск и Virgin Galactic Holdings Inc. на Ричард Брансън.

Blue Origin продава на търг едно място в своята ракета New Shepard за полета на 20 юли, 11-минутно пътуване до суборбиталното пространство, като апаратът ще достигне надморска височина от около 100 километра, т.е. нивото на термосферата. Това е единственото място, което може да бъде закупено за полета, като приходите от продажбата ще отидат за фондацията на Blue Origin „Клубът за бъдещето“, която подкрепя и популяризира математическото и техническо образование.

безос безос

Снимка: Blue Origin

По-рано от компанията заявиха, че клиентите ще бъдат ангажирани с полета в рамките на четири дена, като в три от тях ще трябва да преминат обучение на стартовата площадка на Blue Origin в Тексас.

Безос планира да прехвърли ръководството на Amazon на Анди Джаси на 5 юли. Джаси, който сега ръководи отдела за изчислителни облаци на Amazon Web Services, бе избран за следващия изпълнителен директор на компанията през февруари. Безос, който основа най-големия онлайн търговец на дребно през 1994 г., ще стане изпълнителен председател и ще се фокусира върху нови проекти и инициативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоя гном можеше да го направи ако си обърне парите в кеш.. и стъпи на тях!... пак щеше да е в космоса и без ракета :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Малко гръмко заглавие.100 км надморска височина не е баш Космос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още