Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валутни коментари

Ами ако проблемите за долара едва сега започват?

Доларът имаше ужасен декември и според някои икономисти нещата може да продължат да се влошават

Ами ако проблемите за долара едва сега започват?

Снимка: pixabay.com

Очаква се стойността на американската валута да продължи да спада, тъй като примирието в търговската война между САЩ и Китай и очакваното подобряване на глобалния икономически растеж понижават търсенето на подобни убежища, съобщава Bloomberg, цитирайки анализатори от ABN Amro Bank NV.

„Вие имахте подкрепата на долара като силно убежище през 2019 г., но ние имаме търговско примирие сега“, заяви Джорджет Боел, старши валутен стратег в ABN Amro Bank в Амстердам. „Доларът е на път към дългосрочно понижение“, прогнозира той.

Американската валута започна да отслабва през октомври, докато се наблюдаваха признаци, че САЩ и Китай ще постигнат ограничена сделка за прекратяване на отдавна продължаващия търговски спор помежду им. Споразумението беше окончателно потвърдено от президента Доналд Тръмп през декември.

Друг основен стълб зад многогодишната сила на долара също беше поставен под въпрос миналата година, след като централната банка на САЩ спря серията от увеличения на лихвите и дори ги намали на три пъти през юли, септември и октомври, за да подкрепи забавящия се икономически растеж.

„Фед може да намали лихвите допълнително през 2020 г. и поради тази причина бих очаквал по-слаб долар“, каза Джим Ливис от M&G Investments в Лондон. „Фед дори може да бъде подложен на по-голям натиск да предприеме такива действия, ако растежът остане слаб преди изборите в САЩ“, казва той.

„Очакваме да станем свидетели на по-добър икономически растеж в останалата част на света“, посочва Джак Макинтайър, портфейлен мениджър в Brandywine Global Investment Management във Филаделфия. „Основният двигател на слабостта на долара ще бъде изменението в относителните темпове на икономически растеж между САЩ и останалия свят“, добави той

Не всички обаче са убедени, че доларът ще продължи да отслабва.

Още по темата

От Citigroup прогнозират, че залагането на зелената валута ще се повиши спрямо инвестирането в еврото и канадския долар с оглед на това, че американската икономика ще расте с по-бързи темпове. Анализаторите от Goldman Sachs твърдят, че стойността на долара ще спадне, само ако еврото и юанът поскъпнат значително, а засега това изглежда малко вероятно.

Икономистите от National Australia Bank Ltd. са с по-мечи настроения и прогнозират допълнителни загуби за долара, но според тях понижението ще е по-скоро плавно, а не резултат от внезапна разпродажба.

„Очаква се доларът да започне 2020 г. фундаментално надценен“, заяви стратегът в банката Рей Атрил. „Очакваме стойността на валутата да спадне през 2020 г., но по сравнително плавен начин, потискана от облекченията на Фед или подобряването на перспективите за икономическия растеж извън САЩ“, добавя още икономистът.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
2
 
3
 
23
Боян до: mariata
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не знам човек ти не си някой много тъъп, но явно че нищо не разбираш от икономика вероятно си някой доктор който си мисли, че разбира нещо от икономика, но уви си много много далеч от истината.
1
 
8
 
22
Lucifer до: Боян
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ами "бърз кредит по мярка" без обезпечения....вече и по контейнерите за *** ги лепят тия тъпи реклами....молят с пари хората пък нещо мераклийте поредяха...да не повярва човек какво доживяхме...
5
 
8
 
21
mariata до: Боян
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Бояне, и ти като другите по-долу смесваш понятията: държавен дълг и суверенна валута. България също е емитирала държавен дълг в долари. Курсът на една валута зависи от икономиката и стоките, които се плащат, а не от задлъжнялостта на кредиторите. Има и отромно количество частен и корпоративен дълг, деноминиран в долари, основни суровини като петрол и ценни метали се търгуват в над 95% в долари. Дори хранителните суровини като зърното се измерват основно в долари и в странната мярка бушел. Ако се задълбочиш малко, ще видиш, че метричната система не е популярна нито при златото (тройунции), нито при петрола (барел). И накрая: заядливото ти подхвърляне за Мианмар и Папуа Нова Гвинея е неуместно. Първо: да, правителствата и на двете държави купуват американски дълг и доларите там са ценени повече от еврото. Второ: Папуа Нова Гвинея не е в Азия, а в Океания. Трето: почтисъм сигурен, че ако имаш 10 долара и 10 евро в джоба си и искаш да ги обминиш в някое чеиндж бюро в тези държави, ще получиш повече за доларите.от личен опит това го установих в Южна Корея през 2019г.
5
 
8
 
20
Боян до: mariata
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Е сега разбрах кой ще изкупи новия дълг на САЩ, това са държавите от далечна Азия, като Мианмар или Папуа нова Гвинея, те все пак са фрашкани с пари и трябва да ги спестяват някъде.
6
 
13
 
19
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Чета коментарите за дълга на правителството, но ми се струват доста нелогични. Какво общо има американския правителствен дълг с курса на долара? Единствената връзка е, че колкото повече е емитираният дълг, толкова повече долари са платени, т.е. са били по-търсени и съответно доларът при по-висок дълг следва да е по-скъп. Държавният дълг на много държави е деноминиран изцяло или частично в долари. Курсът на долара се влияе от търсенето му, т.е. Той е търсен и скъп при кризи като убежище и при високи лихви за по-добра доходност. При снижение на лихвите курсът пада, при търговско споразумение с Китай - пада. Но не рязко, защото все пак доларът е първа резервна валута и е много по-популярен от еврото. В далечна Азия хората не са чували за еврото, камо ли да го изберат пред долара. Другите ви писаници за рубли и дълг са кръчмарски приказки на две ракии

Още от