IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Acronis: До 50% ръст на кибератаките по време на блокадите заради коронавируса

България трябва да улесни привличането на чуждестранните IT таланти, твърди съоснователят на специализираното в киберсигурността дружество

14:30 | 21.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: компанията</p>

Снимка: компанията

През последните три месеца в глобален аспект има среден ръст от между 25% до 50% на годишна база на традиционните кибер атаки, като фишинг мейли или рансъмуер. Броят на атаките над отдалечени устройства е нараснал с близо 50%. Това обяви в интервю за водещия на технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов Станислав Протасов, съосновател, главен оперативен директор и технологичен директор на базираната в Сингапур Acronis.

Според него това е обяснимо, защото точно тогава много хора са работели от вкъщи. „Изведнъж всички служители работят от дома си. Случват се такива атаки. Няма вече периметър, който да ги пази от атаките. Така че всъщност превключването от сигурност, базирана на периметъра, към подхода на нулево доверие, се случва не по време на блокадите, а преди това“, каза Протасов.

Според специалиста най-често срещаните видове атаки за тези, които по някакъв начин въвличат социалното инженерство. „Най-уязвимата част от екосистемата са определено хората. Фишинг атаките са изключително популярни и ще продължат да нарастват. Те са невероятно убедителни от чисто психологическа гледна точка. А начинът, по който са съставени тези имейли, става все по-сложен. Фалшиви сайтове, фалшиви приложения са също много популярни Ако смяташ, че комуникираш с колеги, а всъщност си говориш с група хакери, то е лесно да ти вземат данните. Рансъмуерът и други крадци на информация – това също расте като гъби след дъжд. И, разбира се, изтичането на данни също се радва на голям пик в момента“, поясни още съоснователят на компанията.

Специализираното в киберсигурността и съхранението и управлението на данни софтуерно дружество ще увеличи четворно броя на служителите си в българския си офис до края на следващата година. В момента в София работят между 200 и 250 служителя на компанията, а до края на 2021 г. се очаква броят им да надхвърли 1000 души, стана още ясно от интервюто.

Все пак Протасов изброи и част от нещата, които страната ни може да подобри, за да стане още по-добро място за правене на бизнес.

„Например, ако искате да развивате IT индустрията си, определено трябва да въвлечете чуждестранни таланти. Защото въпреки че имате много хора с добро образование, са необходими повече хора, които са работили за големите концерни, като Microsoft или Google или други компании. Тези хора често са чужденци, така че трябва да ги доведете до България. А за да ги доведете до България, трябва да направите преживяването им лесно и приятно. Което значи, че одобренията за работа трябва да са бързи. Всъщност работим с българските власти през последната година и половина. Бих казал, че прогресът е впечатляващ. Но има също и какво да се направи. Защото в момента, за да докараш чуждестранен талант в България, ще са ти нужни четири месеца. А за до докараш в Сингапур, са нужни между 4 и 6 седмици. А Сингапур в момента не се нуждае от чуждестранни таланти, понеже си има много такива. Сигапур има 1,5 млн. чуждестранни граждани, които живеят и работят там“, поясни още Протасов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още