IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как новата регулация за авторското право в ЕС ще засегне Facebook и Google?

Онлайн платформите ще се сблъскат с редица нови изисквания

08:33 | 15.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Онлайн платформите ще бъдат задължени да плащат на издателите и създателите на съдържание, което се появява на техните уебсайтове, гласи новата регулация на авторските права в Европейския съюз (ЕС), която може да свие достъпа до онлайн медиите в Европа, пише Bloomberg.

Новите правила означават, че музикалните продуценти и издатели може да получат повече пари от Google и Facebook като компенсация за показването на техни песни, клипове и новини.

Ако изпълнителите или музикалните продуценти откажат да гарантират на платформите лицензи, технологичните фирми ще трябва да премахнат или да блокират качването на въпросното съдържание. Ако платформите не договорят лицензи с издателите или издателите не отстъпят правата си, онлайн играчите няма да могат да показват по-дълги части от новини.

Правилата, предложени от Европейската комисия (ЕК) през 2016 г. и приети от Европейския парламент и страните членки в сряда, имат за цел да помогне на изпълнителите, музикантите, издателите и другите създатели на съдържание да получат справедливо заплащане за ползването на тяхно съдържание онлайн. Но новата регулация предизвика години на лобиране от всички страни, а активистите за свободата на словото твърдят, че всичко това може да доведе до цензура онлайн.

Правилата „ще дадат възможност на създателите да получават справедливо възнаграждение от големите онлайн платформи, които днес извличат стойността от творческия сектор, като същевременно не компенсират авторите“, коментира Вероник Деброс, генерален директор на GESAC, европейската асоциация на авторите и композиторите.

Google и Facebook не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия, която представлява Google и Facebook, посочва, че регулацията е „загубена възможност за постигане на балансирана и устойчива в бъдеще реформа на авторското право в Европейския съюз“, допълвайки, че това ще „навреди на онлайн иновациите и ще ограничи онлайн свободите в Европа“.

Като част от новите правила ЕС изисква технологичните фирми да се договарят за получаването на лицензи за песни или видео клипове, преди да позволяват публикацията им от потребителите онлайн. В ситуации, в които не са сключени лицензионни сделки, от ЕС изискват полагането на максимални усилия за получаване на разрешение за ползване. Платформите също така ще трябва да премахват или блокират материали, които правоносителите са отбелязали предварително и бързо да отстраняват всяко неоторизирано съдържание, след като бъдат уведомени.

"Законът ще промени фундаментално интернет какъвто го познаваме“, коментира Юлия Реда, член на Европейския парламент и представител на Пиратската партия в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още