IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify e свалила над 100 епизода от подкаста на Джо Роугън

Водещият се извини за свое поведение за втори път в рамките на седмица

16:45 | 06.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нови главоболия за американската стрийминг звезда Джо Роугън - стрийминг услугата Spotify е започнала да премахва епизоди от подкаста му в петък и до момента 113 от тях вече не се предлагат от услугата, съобщи Gizmodo. В същото време авторът на подкаста пък се извини за втори път през тази седмица за своето поведение.

Мнозинството от свалените епизоди не са свързани с казуса за COVID дезинформация в шоуто на американския коментатор, което е най-слушаното от този тип в света. А интервю с д-р Робърт Малоун, един от разработчиците на иРНК технологиите, чиито позиции са отхвърлени от цялата научна общност, подпали острата реакция срещу подкаста и платформата преди няколко седмици.

В първоначалната си реакция Spotify защити Роугън, като заяви, че този и другите епизоди отговарят на изискванията на платформата. Компанията разкри тези изисквания, които до момента бяха известни само на модераторите на платформата, което доведе до срив на акциите на компанията. 

През седмицата Роугън се извини за проблемите, които е създал на платформата, купила правата за ексклузивно излъчване на подкаста му за 100 млн. долара, като изрази готовност да бъде по-балансиран, но не отстъпи от тезата си, че е нормално да кани хора със спорни позиции. През уикенда обаче му се наложи да поднесе за втори път само за седмица извинения, този път за използването на расови обиди, след като се появи монтажен видеоклип, в който той многократно казва думата „негър“. В САЩ тя се счита за расистка и на използването ѝ в САЩ не се гледа с добро око. Дори когато се обсъждат споменаванията ѝ, това става със заместващото „думата с Н“.

Предисторията на новото извинение на Роугън е споделена от тъмнокожата певица Индиа Ари преди дни компилация от клипове от различни епизоди от подкаста, които показват как Роугън неколкократно е използвал думата.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Rogan (@joerogan)

„Артистите дават животите си за създаването на музика, която се стриймва за 1/28 от цент. Да, 1/28 от цент. А на Джо Роугън се плащат милиони? Това е гавра", коментира тя в Twitter, визирайки колко малко плаща Spotify на музикантите за едно онлайн излъчване на тяхна песен. Тя казва, че решението ѝ да махне собствената си музика от Spotify е базирано на липсата на уважение към артистите, особено тъмнокожите.

От Spotify не уточняват дали обвиненията в расистки изказвания срещу Роугън са причина за изтриването на епизодите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Де са банажиити туркуфилити да убяснят за свубоднити общества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Ако другарят Бойчо беше журналист, а не копи-пейст мъпет, щеше да анализира ситуацията, да зададе въпроси, да помисли за вероятни перспективи, да има позиция. Но е по-лесно да играеш според това как ти дърпат конците и да копи-пействаш. Само не знам като приемате "награди" за журналистика, не ви ли сърби отзад, където обикновено влиза ръката която ви управлява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
pioner
преди 2 години
Какъв страх трябва да тресе *** за да използваш такива ресурси за да канселираш един човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Именно това лицемерие ще погуби западната цивилизация. И с право...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Еми, отклонил се е човека от официалната линия на партията. Но защо не са му махнали само спорните епизоди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dzk
преди 2 години
В крайна сметка аз лично не разбрах защо т.н "тъмнокожа певица" е обвинила този Райън в расизъм? За това че на същата тази 'певица" са и плащали 1/28 от цента, докато за него е имало милиони? Да, видях че Райън бил споменавал някаква дума за която в САЩ се смятала за расистка (каквото и да означава това). Но повода за жалби е бил че тя получавала малко пари. Означава ли това, че ако аз не съм доволен от дадено заплащане мога да обвиня всички в расизъм и дискриминация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Колкото и да плюят ной си остава един от най гледаните и обективни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още