IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещо е-здравеопазване до края на годината искат управляващите

Предвижда се университетско обучение на парамедиците

10:55 | 08.02.22 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Gabby Jones /Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones /Bloomberg

Скоро в България трябва да има работещо електронно здравеопазване. Към края на годината страната трябва да разполага с приет и работещ модел на електронно здравеопазване и това е целта, която са си поставили управляващите, каза по БНТ председателят на здравната комисия в парламента Антон Тонев.

По думите му системата в момента се доизгражда. Тя ще обедини и вече работещите елементи като електронното досие и електронните рецепти. Идеята е е-здравеопазването у нас да бъде въведено стъпаловидно и към есента да бъде представен цялостният модел.

Във връзка с реформата на спешната помощ Тонев посочи, че системата е много натоварена, а липсата на кадри е основен проблем. По думите му от години средствата за здравеопазване се увеличават, но това не увеличава качеството на услугата и мотивацията за работа. Предстоят промени, които ще се отнасят до квалификацията на парамедиците. В момента има над 1000 парамедици, посочи той. 

Предвижда се обучението на парамедиците да бъде изместено към университетите, за да могат те да заместват адекватно липсващите кадри в системата на спешната помощ.

В момента те се обучават с ранг "специално образование" на различни места и по различни методики. Така парамедиците придобиват различно ниво на компетенции, коментира Антон Тонев.

Предвижда се закупуването на хеликоптери за спешна медицинска помощ и обучение на екипи за работа с тях. Целта е пациентите в нужда да бъдат транспортирани максимално бързо до големите болници. Първоначално хеликоптерите ще работят с екипи от чужбина до обучаването на хора у нас, поясни Тонев.

С промените обучението им ще се уеднакви и ще се раздели на три степени на умения и отговорност, за които ще се учи съответно една, две или три години.

Първите обучени кадри ще заработят в линейките заедно с наблюдаващ ги лекар. Крайната цел е центровете за спешна помощ у нас да разполагат с комбинирани екипи от лекари и парамедици. Парамедиците ще поемат по-леките случаи, за да може да има достатъчно лекари за по-тежките.

Антон Тонев заяви, че отпадането на зеления сертификат е на дневен ред за управляващите, но това няма да стане на базата на политическо решение, а когато цифрите го позволят. В този смисъл той подкрепя критериите за отпадане на зеления сертификат, посочени от премиера Кирил Петков - над 60% ваксинирани или под 5% заетост на интензивните легла.

Според Тонев увеличението на средствата за здравеопазване е достатъчно. Амбицията на правителството е да се намалят хоспитализициите, а болничното лечение да стане по-достъпно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 2 години
все едно да искате лайв тракинг на всички пратки в "български пощи". Или, може би, искате сички пациенти да си прават справки за болестните състояния в нета и да се лекуват по съвето оттам? ОДОБРЯВАМ, ТАКА СТАВА. С ЛЕКАРИ И БОЛНИЦИ.............електроннонет! Немогат бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Аз пък искам до края на годината да не останат никакви продажници. Само за джоба на господарите си мислят"....леле, каква кратка автобиография си си направил! Кратко, сбито и ясно. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. Познавайки добре нещата в тази сфера и съществуващите проекти, засега нещата са на етап искам ама не мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Аз пък искам до края на годината да не останат никакви продажници. Само за джоба на господарите си мислят?! В случая за модерният електронен концлагер. И нищо повече. А, и за Grindr.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още