IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Богданов: Ниските лихви раздвижиха имотния пазар в България

Пазарът на имоти у нас е стабилен, цените вървят плавно нагоре, не се очакват промени, посочва маркетинг мениджърът на „Адрес“ и „Имотека“

12:01 | 23.02.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ниските лихви по кредити и депозити са основна причина за регистрираната динамика на пазара на недвижими имоти в България. Така маркетинг мениджърът на компанията, собственик на редица фирми за недвижими имоти като „Адрес“ и „Имотека“ - AG Capital, Калоян Богданов коментира тенденциите на имотния пазар пред Bloomberg TV Bulgaria.

Ръстът на пазара на недвижими имоти е от порядъка на 7-9% главно в големите градове, в София имаше и по-голям растеж в рамките на 10 пункта, като това се случва почти за първи път от доста години“, посочи той.

Лихвите сериозно паднаха след фалита на КТБ, като през следващите години продължиха да спадат, най-вече през 2016 г. Доходността от имотите е няколко пъти по-голяма, отколкото при банковите депозити, обясни експертът.

Ако към края на 2016 г. лихвите по депозитите вървят между 0,5% и 0,8-1%, то при купуване на имот и отдаването му под наем доходността е между 4-5%.

Друг фактор за ръста на пазара на имоти е и увеличаването на броя и стойността на ипотечните кредити отново заради спада на лихвите. Тенденцията ще продължи и през 2017 година, каза експертът. 

Немалко са капиталите, идващи от българи в чужбина, отчита маркетинг мениджърът на AG Capital. Около 5-6% от сделките са извършени именно от тези хора.

От друга страна, преобладаващата част от останалите купувачи са млади хора, на възраст между 30 и 45 години, допълва той. Голям дял от тях вече живеят под наем и не е задължително да имат големи доходи, важното е те да са стабилни.

Все по-често например двойки, които взимат по около 1000 лв. месечно на човек, предпочитат да платят малко повече за жилище на месечна база, отколкото да плащат висок наем.

Расте и пазарът на луксозните имоти, отчете експертът, като посочи, че тази тенденция е валидна и за по-скъпите автомобили и луксозните почивки.

Пазарът на имоти у нас е стабилен и спокоен, цените вървят плавно нагоре, не се очакват промени, посочи Богданов.

Цените на качествените имоти в дългосрочен план ще се покачват, допълни още той.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
В областните градове ръст в цени от 5 , даже 6 процента може и да е нормален, но в София ръст от към 10 процента годишно на цените въобще не е нормален. Не казвам да не се купува. Всичко е въпрос на преценка - кога ще започне обратния ход на цените. Жилище с ипотека за 20+ години има бая ходове нагоре и надолу да преживее и на цени и на лихви та трябва да има и бая резерви откъм погасяването. Рентабилност под 5 процента извинявайте ме е НЕрентабилност. Даже 5 е малко като сложиш данъци 10 процента, застраховки, поддръжки. Ще чакаш ти 20 години поне да ти се изплати, че да спечелиш - ами той живота на човека не е 1300 години като на държавата. Тя може и 30 години да чака да и се върне инвестиция, не и отделния човек. Не набутвайте излишно хората. За 20 години младият човек на 30 става нетърсен 50 годишен па бил той и специалист (да си го кажем направо дъртак по днешния демократически стандарт). Не казвам да не се купува, а да се купува само при доказана полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Дядо Мечо
преди 7 години
Приятел, какви 50- 70 години те гонят бе? С тая демография след 20 г. в България ще са останали само ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Nathan
преди 7 години
Проблемът е в това, че евтините пари скоро ще свършат, лихвите ще се увеличат, а тези с ниските доходи,взели кредит за недвижим имот, ще спрат да го погасяват. Твърдението, че цените на имотите ще се покачват е относително вярно: първо, твърдението е частично валидно за големите градове и невалидно за по-малките градове и населени места, които са обезлюдени и където няма позитивно движение или изобщо търсене на имоти. Иначе като абсолютна стойност може да се очаква движение нагоре на цените на имотите в България съобразно доходите.Все някога , след 50-70 години, България ще достигне средното възнаграждение в ЕС -700-1000 евро и тогава цените на недвижимостите ще са различни.; съобразно стандарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
тоя мазник ли е големия елсперт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още