IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер планира да свика предсрочни парламентарни избори

Шиндзо Абе ще разпусне долната камара на парламента

09:59 | 17.09.17 г.
<p>
	<em><span style="font-style: normal">Шиндзо Абе</span></em><span style="font-style: normal"> Снимка: Архив Ройтерс</span></p>

Шиндзо Абе Снимка: Архив Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе планира да разпусне долната камара на парламента и да свика предсрочни избори до края на годината, съобщиха днес няколко японски медии, позоваващи се на близки до властта източници, предаде Франс прес.

"Според хора от мнозинството премиерът е разговарял с председателя на партия "Нова Комейто" (член на управляващата коалиция) и му е казал, че не изключва варианта за разпускане" на законодателния орган по време на извънредната му сесия, която ще започне на 28 септември, съобщи обществената телевизия Ен Ейч Кей.

С това Абе ще предизвика парламентарни избори година преди края на мандата на сегашния парламент и ще свари неподготвена опозицията. Основната й формация, Японска демократическа партия, тъкмо си смени председателя и е разтърсена от дезертьорства и скандали.

Правителството на Абе, което по едно време бе в състояние на свободно падане в социологическите проучвания заради скандали, си възвърна популярността напоследък, главно заради позициите, които зае срещу севернокорейската заплаха.

Абе предизвика предсрочни избори в края на 2014 г., с което си осигури голяма победа във вота, превърнал се в референдум за и против неговата политика за икономически подем, станала известна с името "абеномика".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още