IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за Путин след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп?

Руският държавен глава се надява на все по-топли отношения с Вашингтон, пише в свой анализ CNBC

17:12 | 21.01.17 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Встъпването в длъжност беше голямо събитие за Доналд Тръмп. Владимир Путин вероятно мисли, че и за него е това е голямо събитие, пише в свой анализ CNBC.

С една отиваща си администрация, която твърди, че Путин иска да притесни западния свят, и с една пристигаща, която посочва, че руският държавен глава може да е добър партньор на Америка, все повече хора искат да разберат какво точно иска президентът на Русия.

“За Владимир Путин победа е да умре в съня си, докато все още е на власт. И имам предвид това съвсем искрено”, коментира Брус Буено де Мескита, професор по политически науки в Университета на Ню Йорк и автор на “The Dictator’s Handbook”. “Лидерите искат да останат на власт. Той е много добър в това”.

Според професора Путин увеличава и защитава личната си власт преди всичко, като същевременно награждава хората, които го подкрепят, но и които са най-близката му заплаха - други руснаци от военните, държавната администрация и индустрия.

А сред индустриите в Русия най-важен в дългосрочен план е енергийният сектор. Страната зависи до голяма степен от износа на нефт и газ.

През 2014 г. руската икономика понесе удар от спада на цените на петрола и санкциите, които администрацията на Обама и западноевропейските съюзници на САЩ наложиха на Русия във връзка с конфликта в Крим. Путин наблюдаваше как брутният вътрешен продукт на страната му се свива със зашеметяващтите 40% между 2013 и 2015 г. и пое ощо по-надолу след това. Руският БВП е под този на Италия или на Канада, макар че тези страни са с много по-малко население от нейното.

Думата на Путин по отношение на световните цени на петрола е ограничена. Но стъпването на Доналд Тръмп в Белия дом може да се превърне в момент, в който Путин да съживи икономиката на страната си чрез нови партньорства с американски компании и ново търсене от страна на европейските фирми, които нямаха право да продават стоки от Русия заради санкциите. Това може да се случи, ако въпросните санкции бъдат вдигнати. А това е особено важно в момента, защото големите икономики в Европа правят опити да намалят зависимостта си от руските енергийни ресурси.

“Русия, разбира се, би искала да има възможно най-голям пазар на нефт и газ за себе си. Но това е нещо, което тя отчасти загуби. Зависимостта на европейските страни от Русия отслабна, а Европа работи по този въпрос”, коментира Мария Липман, лектор в Russian and East European Institute към Университета на Индиана и главен редактор на руското издание Counter-point.

От решаващо значение за Путин е да има възможно най-голямо влияние върху най-близките пазари за износ. Повечето непосредствените съседи на Русия са по-слаби във военен и икономически план, ето защо са по-податливи на капризите на Путин, отколкото са Германия и Франция например.

От решаващо значение за Путин е да поддържа възможно най-голямо влияние върху най-близките експортни пазари. Непосредствени съседи на Русия са най-вече военно и икономически по-слаби от Русия, а това означава и по-податливи на капризите на Путин, отколкото на Германия или Франция.

Няколко експерти по международна политика коментираха пред CNBC, че единият начин, по който Путин ще се опита да разшири влиянието си и да си върне контрола в Централна и Източна Европа, е чрез по-близки отношения с президента Тръмп, който неколкократно показа интерес към работата с руския лидер.

“Путин се надява да се срещне с Тръмп по-скоро”, коментира Анджела Стент от Университета на Джорджтаун. По думите ѝ руският президент смята, че страната му е пренебрегвана от САЩ. Бившият американски държавен глава Барак Обама, който имаше доста лоши отношения с Путин, преди месец нарече Русия "потенциално опасна".

“Тя е по-слаба страна. Икономиката ѝ не произвежда нещо, което всеки да иска да купи, освен петрол, газ и оръжия. Те не правят иновации”, обясни той. Думи като тези засягат не само Путин, но и самите руснаци, много от които спомнят страната си като суперсила.

“Путин иска Русия да бъде приета сериозно и да се гарантира, че неговите възгледи са взети под внимание”, коментира Стент.

Това, което изглежда невъзможно преди година, може би няма да е такова скоро, ако Тръмп продължи да насърчава по-близките отношения между САЩ и Русия, независимо дали геополитически или икономически. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
fras
преди 7 години
Путин наблюдаваше как брутният вътрешен продукт на страната му се свива със зашеметяващите 40% между 2013 и 2015 г. ...------------------------------------------------Не съм фен на Путин.Но след тази глупост изгубих интерес към статията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
...стига да се справи с копи-пейста:):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Последните 3 коментара са написани ОЧЕВАДНО от друг човек, който определено не страда от психическите отклонения на собственика на акаунта и е също очевидно с около 100 единици по-високо IQ...С теб, господине, който пише с нормален шрифт и не истеризира, повтаряйки едно и също като партиен секретар от 70-те можем да водим нормален, че дори и разгорешен спор.... и съм сигурен, че ще е много интересен experience !!!Друият о.л.игофрен е време да го приберат на топло....For good....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
Птица
преди 7 години
"ДАНС и прокуратурата се занимават с политически поръчки и тотално са абдикирали от защитата на националната сигурност от действията на чужди специални служби.Нали Ви омайват от екрана - "всички сме за Пловдив" т.е за ЕС и НАТО. И като разровиш как точно същите уверяващи в евроатлантическата ни принадлежност работят с паравоенните и троловети, заедно с футболните агитки и всичко това под носа на нашите служби и си казваш - в известен смисъл вече не сме в НАТО."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 10
Птица
преди 7 години
"Медийната димка от РИА "Новости" за готвещ Майдан, както и мобилизацията на паравоенните групировки, които са финансирани от Москва и българския криминален ъндерграунд издава предварителна подготовка и степен на готовност. Подготвени са всякакви номера от арсеналана на руските специални служби, провокации, дискредитации, манипулации. За това не се вързвайте на призиви за протести преди да се уверите, че хората които ги организират са достойни и заслужващи доверие. И организаторите могат да бъдат фейк и поводите могат да бъдат фейк.Бареков е бита карта, но неговата работа е на платен агент провокатор. Без протести и "улицата" няма да минем - щом от Москва Ви казват, че някои анонимни сили искат да свалят президента Радев с Майдан, значи те са го организирали с подставени лица. Няколко арсенала с оръжия бяха разкрити, колко не са?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Шото за Блумбътгови е лоша .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 5
Тава е
преди 7 години
Как се допускат такива статии! Първите 4 абзаца са някакви предположения на клакьори и върху тях се изгражда цялостна политическа картина и предсказания! Не само енергийните ресурси, а всички богатства на Русия, са били и са, обект на военна, политическа и идеологическа интервенция. Само дето Русия не като България, Либия, Украйна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 11
Птица
преди 7 години
https://***.facebook.com/potresavashta.rusofobia/photos/a.224740591060200.1073741828.224731877727738/625901357610786/?type=3&theaterахахахахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
На пръсти се броят никовете/не потребителите/ , които вярват на писанията на Инвестора...ама това е положението , истината е като чорап , нахлузват я накъдето им е кеф !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 5
Sulio1
преди 7 години
Забравили са да добавят,че яде пеленачета за закуска. Ако продължават така,освен Брекзит и Тръмп ще дойдет Льо Пен,Вилерт,Алтернатива за Германия,Фараж и тп. Колкото повече политкоректни глупости пишат толкова повече хората на инат ще гласуват против тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още