IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки в света са въвлечени в пране на пари от Русия

В периоза 2010-2014 г. от Русия са изнесени поне 20 млрд. долара в около 70 хил. банкови сделки, според публикация във в. Guardian

09:26 | 21.03.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Пари в брой, които са изтекли от Русия с помощта на различни схеми за пране на пари, са преминали през най-големите банки в света, пише британският в. Guardian. През британските банки, сред които е и HSBC Holdings Plc, са преминали 740 млн. долара, посочва изданието, като се позовава на финансови документи, с които разполага.

Документите съдържат подробности за около 70 хил. банкови сделки, като в 1 920 са въвлечени компании от Великобритания, а в 373 – американски компании. 

Според документите минимум 20 млрд. долара са били изнесени от Русия в периода 2010 – 2014 г. и голяма част от тези пари са акостирали в чужди банки. Потоците са свързани с т.нар. „световна пералня“, която е била обект на разследване в друг доклад за организираната престъпност и корупцията от 2014 г.

През HSBC са преминали 545 млн. долара от тази „световна пералня“, най-вече през клона на банката в Хонконг. Към Royal Bank of Scotland Group Plc, чийто мажоритарен собственик все още е британската държава, са били насочени 113 млн. долара. През Standard Chartered Plc, UBS Group AG, Citigroup Inc., Bank of America Corp., Barclays Plc и ING Groep NV са преминали суми от 2 млн. долара до 37 млн. долара.

Всички банки, цитирани в документите, твърдят, че изпълняват мерки за строг контрол на прането на пари, макар че никоя не оспорва автентичността на данните, посочва британският вестник. Собствениците на офшорни дружества, които придвижват парите си през банките, често съхраняват своята идентичност в тайна.

Компаниите, които защитават анонимността на собствениците си, могат да са напълно законни, но могат да се ползват и в схеми за пране на пари, укриване на активи или данъци. В САЩ например, както и в други страни, се изисква от банките да извършват комплексна проверка на своите клиенти, за да се знаят действителните собственици на такива структури.

Банките се очаква да предупреждават властите за сделки, за които се налага по-нататъшно разследване.

"Този случай подчертава необходимостта от по-голямо споделяне между публичния и частния сектор на информация“, коментира HSBC този случай.

RBS допълва, че се ангажира в борбата срещу финансовата престъпност и прането на пари в съответствие с правилата на банката.

Standard Chartered коментира, че се ангажира с предотвратяването на измами, пране на пари и финансирането на тероризъм, както и че ще разследва „всякакви признаци за подозрителна активност“.

Citigroup също посочва, че непрекъснато се предприемат стъпки за подобряване на системите за контрол на прането на пари и други незаконни сделки.

Говорителите на други банки, изплували от документите, отказват коментар засега или не са реагирали на запитванията.

Британското издание посочва, че за насочването на пари извън русия две лица обикновено уж отпускат кредити едно на друго. По-късно една от фирмите обикновено „фалира“, а бизнесът може да изпрати пари по сметка в Молдова например. После парите отиват обикновено в Латвия, а оттам се насочват към Европейския съюз.

Властите в Русия, Молдова и Латвия посочват, че са предприели мерки срещу прането на пари. Ръководителят на централната банка на Русия Елвира Набиулина например предприе чистка сред банките и затвори около 100 финансови институции през миналата година. Много от тях са декапитализирани и заподозрени в нарушаване на законите за пране на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
AlexN
преди 7 години
За Русия,ясно,добре.За българските схеми за пране на пари няма ли да драснете някой ред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Ха сега кой е по: този дето "пере"; този чрез който се "пере"; този който си търси комисионната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Мда... Хихи... Офшорките ше се пръснат от препран и надлежно складиран кеш за над $30 трлн - ше требва да е само руски... Иначе излиза, че сички го правят, ама само *** са лоши... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
ДХДО
преди 7 години
Пресвета Дево, как е възможно наследници на хилядолетни лихварски и вековни пиратски традиции , да се занимават с пране на пари?! Аз наистина се намирам, целия в шок !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още