IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия приема оферти за първата си международна емисия облигации

Монархията се обръща към дълговите пазари, за да се справи с фискалните си проблеми вследствие на двугодишния срив в цената на петрола

16:04 | 19.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия започна да приема оферти за първата си международна емисия облигации, съобщи Financial Times. Монархията се обръща към дълговите пазари, за да се справи с фискалните си проблеми вследствие на двугодишния срив в цената на петрола, посочва изданието.

Предварителният ценови ориентир за облигациите, деноминирани в долари, които впрочем са едни от най-чаканите тази година, разделят книжата в три групи: петгодишни с доходност 160 базисни пункта по-висока от аналогичните американски държавни облигации; 10-годишни със 185 базисни пункта премия; и 30-годишни, чиято доходност е със 235 базисни пункта по-висока от тази на американския аналог.

Така бенчмарковият лихвен процент за облигациите става около 3,6%, което е с 50 базисни пункта повече от този в съседен Катар, който има по-висок кредитен рейтинг. Освен това стойността отговаря на очакванията на инвеститорите.

Предполага се, че властите в Рияд искат да привлекат между 10 и 15 млрд. долара, което би превърнало емисията в най-голямото предлагане на международни облигации в Близкия изток и би била потенциален конкурент на Аржентина що се отнася до развиващите се пазари. По-рано тази година властите в южноамериканската държава осъществиха рекордна продажба на облигации на стойност 16,5 млрд. долара.

Очаква се обаче цените да се повишат, след като продажбата в сряда се финализира, а според банкери предварителното търсене е било силно, посочва FT. “Това изглежда много щедро. Всички знаят, че няма да остане така”, казва един инвеститор, пожелал анонимност. 

Продажбата се осъществява на фона на интензивно купуване на дълг от други развиващи се пазари, включително Мексико, Катар и Аржентина, тъй като доходностите в развитите икономики са на исторически ниски нива.

Първото емитиране на международни облигации е част от радикалния план на Саудитска Арабия да понижи зависимостта си от петрол. Властите в Рияд реагираха на срива на петролния пазар, като понижиха правителствените разходи, понижавайки международните си валутни резерви и повишавайки задлъжнялостта, за да финансират високия бюджетен дефицит.

От края на декември 2015 г. до края на август 2016 г. нивото на задлъжнялост на Саудитска Арабия се е увеличило от 142,2 млрд. рияла (37,9 млрд. долара) до 273,8 млрд. рияла (73 млрд. долара), пише в плана на новата дългова емисия.

Рияд обмисля дали след емисията облигации да продължи с частична приватизация на държавната енергийна компания Saudi Aramco, което би било най-голямото първично публично предлагане (IPO) за страната.

Financial Times допълва, че правителството на Йордания планира т.нар. роудшоу (roadshow) или среща с потенциални инвеститори в САЩ и Европа, тази седмица преди планираното емитиране на 10- и 30-годишни държавни облигации.

Според доклад на S&P Global Ratings, публикуван в понеделник, шестте икономики от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Кувейт, Оман, Обединените арабски емирства), ще трябва да вземат заеми в размер на 560 млрд. долара през следващите четири години, за да свият дефицитите, причинени от срива на петролния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 7 години
ИМА НАВИТИ!Щом имаш пари - ше си затварят очите, че можеш да ги използваш за резане на глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Навити има ли да финансират главорезите или ?!? .... :)) Да *** в *** си тея Камилите и без тва само бълват забрадки и брадати каввали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още