IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск и Тереза Мей си насрочиха среща за обсъждането на Brexit

Двамата ще се видят в особено чувствителен момент, свързан с бъдещето на Великобритания

19:47 | 20.09.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще се срещне с британския премиер Тереза Мей в Лондон следващия вторник, за да обсъдят Brexit, дни след като тя трябва да изнесе ключовата си реч за визията си за бъдещите връзки на Великобритания с Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс.

Туск съобщи новината в Twitter, след като се срещна с Мей по време на Общото събрание на ООН.

Talks with PM @Theresa_May at #UNGA. We agreed to meet in London Tuesday next week to discuss #Brexit. pic.twitter.com/782VfS7eLo

— Donald Tusk (@eucopresident) September 19, 2017

Срещата в Лондон ще се случи в особено чувствителен момент - веднага след речта на Мей във Флоренция в петък и преди срещата на държавните глави на ЕС в Талин, Естония.

Financial Times писа, че топ съветникът на Мей по въпросите, свързани с отношенията с ЕС, е казал на своите колеги от няколко европейски страни, че във Флоренция тя трябва да преложи 20 млрд. евро запълване на бюджетната дупка след Brexit.

Високопоставени представители на ЕС отхвърлиха предложенията, които се появиха в британски медии, че става дума за оферта за до 30 млрд. евро, които да бъдат платени по време на преходния период, и тя ще бъде приемлива за Брюксел. По думите им тя не може да бъде приемлива алтернатива на 60-те млрд. или или повече, които властите в ЕС за оценили, че може да бъдат дължими след излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г.

Представители на ЕС коментират пред Ройтерс, че на вечерята в Талин няма да се дискутира въпросът за Brexit, но Мей може да използва възможността да информира другите лидери от блока за своята позиция.

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС постигнаха малък напредък и задълбочиха разрива в партията на Мей. Речта във Флоренция дава шанс за възстановяване а преговорите и повторното утвърждаване на властта ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още