IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите във Франция протичат при засилени мерки за сигурност*

Към 17 часа почти 70% от избирателите са гласували, показват данните на вътрешното министерство

14:38 | 23.04.17 г.
<p>
	Еманюел Макрон упражнява правото си на глас. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон упражнява правото си на глас. Снимка: Ройтерс

Засилени мерки за сигурност бележат първия тур на изборите за президент във Франция, който се провежда три дни след пореден атентат в центъра на столицата Париж, съобщава Ройтерс. Полицията е затегнала контрола - по улиците на френските градове патрулират 50 хил. полицаи и елитни части на службите за сигурност.

За първи път в модерната си история Франция провежда избори в условия на извънредно положение. Много от секциите се охраняват от въоръжени полицаи и военни, посочва France 24. 

Една от избирателните секции в Безансон е била евакуирана, след като открадната кола с фалшиви номера е била паркирана в близост, съобщава още вътрешното министерство на страната. Експерти по сигурността оценяват ситуацията. 

Избирателната активност на първия тур от президентските избори във Франция в 12 часа (13 часа българско време) е достигнала 28,54%. Към 17 часа вече е 69,4%. Това е малко под нивото за същия час през 2012 година, когато 70,5% от избирателите вече бяха упражнили правото си на глас, сочат данните на Министерството на външните работи.

По време на изборите през 2007 година към 17 часа бяха гласували 73,8% от избирателите, става ясно още съобщението на институцията.

Местни медии съобщават за опашки пред избирателните секции. В страната е забранено публикуването на предварителни резултати преди края на изборния ден. Това правило се спазва от всички, включително и от социалните мрежи. Френската избирателна комисия дава сведения за активността на два пъти - около 12 часа и около 17 часа местно време, посочва още France 24. 

Изборният ден във Франция започна в 8 часа (9 часа българско време) и ще продължи до 20 часа в големите градове и до 19 часа в по-малките населени места, съобщи малко по-рано днес БТА. В страната отвориха над 60 хил. избирателни секции.

В избирателните списъци присъстват около 45,7 млн. души в страната и около 1,3 млн. френски граждани, живеещи в чужбина. Те гласуват с поставяне на бюлетина в плик, на която са изписани единствено имената на кандидатите за президент на страната. 

Социологическите проучвания сочат, че крайнодясната националистка Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон са начело, но консерваторът Франсоа Фийон и крайнолевият каниддат Жан-Люк Меланшон изглежда скъсяват дистанцията.

Ако Льо Пен или Меланшон се класират за втория тур, това ще се възприеме като победа за популистката вълна, довела до Brexit и избирането на Донал Тръмп за президент на САЩ, отбелязва АП.

* Информацията е актуализирана към 18:15 часа

Развитието на президентските избори във Франция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още