IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания сигнализира, че е готова на компромиси по сметката за Brexit

Споразумението за оттегляне ще облагодетелства повече съюза от гледна точка на неща като пари, каза министърът за Brexit Дейвид Дейвис

10:25 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания сигнализира, че се готви на компромиси, за да преодолее застоя с Европейския съюз по въпроса за плащане на сметката за Brexit преди възобновяването на преговорите през следващата седмица, предава Bloomberg.

Сделката по условията за развода вероятно ще бъде по-добра за останалите 27 страни от Европейския съюз отколкото за Великобритания по отношение на финансовия аспект, заяви министърът за Brexit Дейвид Дейвис във вторник. Първата възможност преговорите да бъдат възобновени е на 9 ноември с двудневна сесия, сочи общо изявление на британското правителство и Европейската комисия.

„Споразумението за оттегляне в крайна сметка ще облагодетелства повече съюза от гледна точка на неща като пари и т.н.“, каза Дейвис пред законодателите в Лондон. „Докато бъдещите отношения ще бъдат от полза и за двете страни и ще бъдат важни и за двете“.

За Великобритания въпросът е спешен. Екипът на Мей иска да започне обсъждане на бъдещите търговски отношения и двегодишен преходен период преди края на годината, но първо трябва да удовлетвори ЕС със сметката, която ще плати за излизането си от съюза. Коментарите на Дейвис са важни, тъй като преговорите изпаднаха в застой заради несъгласие по сумата, която Великобритания е готова да заплати.

Правителството на британския премиер Тереза Мей иска да възобнови преговорите тази седмица, но ЕС може да не успее да включи нов кръг от преговорите в програмата си, каза Дейвис. „Искаме стратегически да ускорим процеса“, каза той пред комисията за ЕС в Камарата на Лордовете. „Не ние задържаме процеса“.

Коментарите на Дейвис се случват, след като главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че е готов да ускори темпа, докато прозорецът от възможности за търговски разговори тази година се затваря.

„Готов съм да ускорим разговорите“, каза Барние пред репортери в Братислава във вторник. „Предложихме три дати, три седмици от нови кръгове за преговори. През следващите няколко часа или дни ще работим с британската делегация, за да намерим подходящите дати“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още