IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния получиха частичен достъп до визовата система на Шенген

Двете държави ще проверяват информация, без да въвеждат, изменят или трият данни

16:35 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) реши днес България и Румъния да получат частичен достъп до визовата база данни на Шенгенската информационна система, предаде БТА. Това стана по предложение на Съвета на ЕС.

След като бъде гласувано и от Съвета, решението ще позволи на двете държави да проверяват информация във визовата система, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни.

Решението на ЕП е формално и се налага заради въвеждането на постоянните проверки по външните граници на ЕС на всички преминаващи, независимо от техния произход.

То не е пряко свързано с приемането на България и Румъния в Шенген.

През 2011 г. Съветът на ЕС прие заключението, че България и Румъния са изпълнили всички условия, за да станат част от Шенгенското пространство. За да се присъединят двете страни към Шенген, е необходимо единодушно гласуване в Съвета.

„България и Румъния са с още една стъпка напред към влизането в Шенген“, коментира евродепутатът Емил Радев. Той допълни, че достъпът става възможен след гласуване с огромно мнозинство от 610 гласа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още