IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателят може да следи личната комуникация на служителите си

Решението на Европейския съд по правата на човека се отнася за лична кореспонденция, писана в работно време

13:09 | 17.01.16 г.
Работодателят може да следи личната комуникация на служителите си

Работодателят е в правото си да чете личните мейли на свой служител, дори и те да са от личен акаунт, ако са писани в работно време. Това реши Европейският съд по правата на човека. От решението не става ясно дали това важи и за мейли, изпратени от телефона, а не от служебния компютър, съобщава БНТ.

Румънският инженер Богдан Барбулеску е уволнен, след като през 2007 година в работно време използвал програма за служебен чат в интернет, за да разговаря с годеницата си. Това е станало дори след като Барбулеску бил наясно, че работодателят му забранява каквито и да са лични мейли или чатове, докато е на работа. За да установят нарушението, шефовете влезли в програмата с паролата на Барбулеску, видели, че работникът е водил лични разговори и го уволнили.

Инженерът завел дело в Румъния, като твърди, че се нарушава правото му на личен живот. Всички румънски съдебни инстанции обаче се произнасят в полза на работодателя. Това прави и Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

Шест от седемте съдии смятат, че работодателят е в правото си, защото преди това изрично е предупредил Барбулеску, че не може в работно време да води лична кореспонденция, да не говорим пък това да става и по служебен чат. Само един от съдиите казва, че е неприемлива пълна забрана на използването на интернет за лични цели в работно време.

Съдът постанови, че в случая работодателят има право, защото и програмата, и компютърът, са служебни. Не е ясно какво би станало, ако някой изпраща мейли от служебната си поща, но от собствен компютър.

Психолози обаче смятат, че пълната забрана на лични интернет контакти в работно време може да навреди на производителността на човека, да го напряга излишно и в крайна сметка той да не бъде особено продуктивен.

България е подписала Европейската конвенция за човешките права. Така решението на съда е задължително и означава, че и българските работодатели ще трябва много ясно да обявяват дали служителите им могат да изпращат лични съобщения от служебните чатове и програми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още