IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вреди от отменен подзаконов акт не подлежат на обезщетяване

Това обяви Върховният административен съд в тълкувателно решение по Закона за отговорността на държавата

09:52 | 05.07.16 г.
Вреди от отменен подзаконов акт не подлежат на обезщетяване

Вредите, причинени на граждани и на юридически лица при действието на незаконосъобразен подзаконов нормативен акт,  не подлежат на обезщетяване. Това обявява Върховният административен съд в тълкувателно решение от 27 юни 2016 г.

Производството по Закона за съдебната власт е образувано с разпореждане от 25.03.2015 г. на председателя на ВАС поради противоречива съдебна практика по въпроса подлежат ли на обезщетяване по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) вредите, причинени на граждани и на юридически лица при или по повод изпълнението (действието) на подзаконов нормативен акт в периода преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен.

Досега част от съдебните състави приемат, че държавата и общините не дължат обезщетение. Те считат, че съдебното решение, с което се обявява нищожност или се отменя подзаконов нормативен акт, няма обратно действие.  До отмяната му според тях актът поражда правни последици.

Други съдебни състави от ВАС приемат, че на основание Закона за отговорността на държавата подлежат на обезщетяване всички доказани вреди, причинени при действието на подзаконов нормативен акт, който е отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен.

Във финалното решение се казва, че спрямо подзаконовия нормативен акт законодателят е въвел специална правна норма - чл. 195, ал. 1 АПК, съгласно която подзаконовият нормативен акт се смята за отменен от деня на влизане в сила на съдебното решение.

ВАС прави извода, че за периода от приемане на подзаконовия акт до неговата отмяна този акт се счита за законосъобразен и поражда валидни правни последици.

По Закона за отговорността на държавата валидният и законосъобразен подзаконов нормативен акт не може да причини вреди на гражданите и юридическите лица. Последващо съдебно решение, с което актът се отменя, няма обратно действие и не може да преуреди възникналите обществени отношения, пише в решението.

Правомощията по чл. 195, ал. 2 АПК са възложени на административния орган, приел порочния подзаконов нормативен акт. Това според ВАС изключва възможността за разглеждане на претенциите в исково производство по Закона за отговорността на държавата, който не се прилага, когато друг закон или указ е предвидил специален начин на обезщетение.

Обезщетяването на вредите по реда на Закона за отговорността на държавата ще доведе до второ паралелно производство, се казва в становището на съда.

Така окончателното решение на магистратите е, че щетите от подзаконов нормативен акт в периода преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен, не подлежат на обезщетяване по реда на Закона за отговорността на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още