IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Панчев: Очакваме над 1,1 млрд. евро инвестиции в "Тракия икономическа зона"

Работим в следващите 10 години да дойдат поне още 100 нови инвеститори от ЕС, коментира председателят на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“

08:20 | 15.04.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инж. Пламен Панчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Пламен Панчев. Снимка: Личен архив

С инж. Пламен Панчев разговаряме за развитието на „Тракия икономическа зона“

Инж. Пламен Панчев е председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“ АД, председател на „Клъстер проектиране и строителство“ и учредител на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Асоциацията е инициатор за побратимяването на Пловдив с 15-милионния китайски мегаполис Шънджън. Община Пловдив откри първия си задграничен офис именно в този град в партньорство с „Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие”.

„Сиенит Холдинг“ АД е строителна компания с 20-годишен опит в изграждането на промишлени, логистични, инфраструктурни, енергийни, търговски, ваканционни и жилищни обекти. Компанията е създател и на първите индустриални зони в България. 2013-та година бележи началото на „Тракия икономическа зона“ - най-мащабният проект на „Сиенит Холдинг“ в сътрудничество с „КЦМ 2000“ АД, италиански и израелски партньори и съдействието на 9 общини и 2 клъстера. Целта на този проект е да обедини добрия опит и развитие на 6-те индустриални зони в района на Пловдив с цел оптимизация на услугите, предоставяни на местни и чуждестранни инвеститори. „Тракия икономическа зона“ е първия в България Район за целенасочена подкрепа на държавата.

Инж. Панчев, наскоро министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че „Тракия икономическа зона“ е включена в списъка с българските проекти, предложени за финансиране от плана „Юнкер“. Ако страната получи одобрение, в какво направление ще се инвестират средствата?

В съответствие с критериите, заложени в Плана „Юнкер“, средствата са за следните компоненти: строителство на индустриални и логистични обекти за предоставяне на потенциални инвеститори; социален компонент за изграждане на жилища за работната ръка с цел мотивиране; образование и квалификация на работна ръка – със средните и висши училища в Пловдив с цел обезпечаване на достатъчно и квалифицирана работна ръка за нуждите на инвеститорите; изграждане на довеждаща и свързваща техническа инфраструктура (пътища, пречиствателни станции, ВиК и др.), обслужваща както зоните, така и населените места в 9-те общини; реклама и промотиране на “Тракия икономическа зона“ сред потенциални инвеститори от региони с потенциал за инвестиране в България.

Какви са плановете за развитие на зоната, без значение дали ще разчитате на европейски пари, или не?

Продължаваме да правим това, което сме правили досега. В „Тракия икономическа зона“ развиват дейност 114 инвеститора. Всяка година в отделните индустриални зони, обединени в зоната , родните и чужди предприемачи инвестират от 70 до 130 милиона евро.

Най-добрият знак, че Тракия икономическа зона е мястото на успешния бизнес, е фактът, че вече инвестиралите тук продължават да инвестират 2-ри, 3-ти, 4-ти път. Италианската Zobele, световен лидер в света по производство на ароматизатори за битови нужди, разширява тази година базата си в Индустриална зона Раковски с нов завод. Британската фирма за производство на автомобилни детайли William Hughes приключва съвсем скоро второто си предприятие и започва ново. Това вече е устойчиво развитие за нас.

Но за да се случват нещата добре е важно да има приемственост по отношение на политиката на държавната и местна власт. Да спрем да рушим постигнатото и винаги да започваме отначало. Очаквам да я видя реализирана тази приемственост.

Как се роди идеята за създаването на „обръча“ от индустриални зони около Пловдив?

Най-големият ни недостатък досега беше, че сме разпокъсани и нямаме единна инвестиционна политика. Интересът да привлечем повече инвеститори доведе до сформирането на „Тракия икономическа зона“. Не може да поканиш инвеститор на гола поляна – трябва да предоставиш пълната инфраструктура и ние го правим.

Какъв е капацитетът на „Тракия икономическа зона“, какви бизнеси са концентрирани и какви смятате, че можете да привлечете в бъдеще?

„Тракия икономическа зона“ е един от най-мащабните икономически проекти на България. Развива се върху площ от 10 700 000 м² и обединява 6-те индустриални зони в района на Пловдив - индустриално-търговска зона „Марица”, индустриална зона „Раковски”, промишлено-търговска зона „Куклен” и в начален етап на развитие - парк „Образование и високи технологии” в Пловдив, индустриална зона и високотехнологичен център „Тракия” и Индустриална зона „Калояново”. До момента са реализирани инвестиции в размер на над 1 милиард евро и са открити 15 хил. работни места.

Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
Но, Икономическа зона Тракия си е друг проект за регион Пловдив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
Че, той "красавеца тракиец" Премянов/с помощта и на Калфин/ още през ноември 2013 си го заявява открито на два международни форума. Даже и карта бил "сътворил".Като една от "идеите" му е, това да е "помощ за съседна държава да се интегрира в ЕС". На който му е интересно ще намери инфо по въпроса. И кат` нищо да направят една буферна зона, заден двор за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 40
крас
преди 9 години
Не е ли това част от проекта касаещ разделянето на еврозоната на региони единият от които е "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" с административен център ОДРИН.НЕ Е ЛИ ТОВА ЕДНА ПОЗАБРАВЕНА И ОСТАНАЛА В МИНАЛОТО ИСТОРИЯ ЗА РАЗДЕЛЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ НА "КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ" И "ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ"?Странно но границите на "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" дублират тези на "ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ".ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ДО 2017 ГОДИНА РАЗДЕЛЕНИЕТО ЩЕ Е ФАКТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още