IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Димов: Днес ще говорим с Полския депозитар за директна връзка

Дружествата се притесняват от изградената връзка през Уникредит Булбанк, сподели изпълнителния директор на Централен депозитар

11:38 | 15.06.10 г. 3
Иван Димов: Днес ще говорим с Полския депозитар за директна връзка

„Дружествата се притесняват от връзката с полския депозитар през Уникредит Булбанк. От Полския депозитар имат готовност да подновят разговорите с нас, но в договора с Уникредит има клаузи, които най-вероятно са наказателни”, сподели изпълнителният директор на Централен депозитар Иван Димов на семинар по листванията на Варшавската фондова борса, организиран от DLA Piper и ПФБК.

„Договорът за директна връзка между Централен депозитар АД и полския депозитар за ценни книжа ще бъде обект на разговори, които ще проведем днес следобяд и се надявам, че ще постигнем съгласие, тъй като директната връзка е по-ефективна и по-евтина”, сподели Донев.

Разликата между директната връзка между депозитарите и връзката през Уникредит Булбанк е, че при директната връзка можете да сключите сделка с акциите си или на борсата в София или на тази във Варшава, като тя ще се приключи в Централен депозитар АД. При индиректната връзка (през Уникредит) трябва предварително да прехвърлите акциите си по попечителска сметка на Уникредит в ЦД, за да може да ги продавате във Варшава и да ги върнете по лична подсметка към ЦД за да можете да ги продавате на БФБ-София.

Също така, когато връзката е през Уникредит Булбанк, банката определя комисионните, докато когато е директно между депозитарите може да се ползва всеки посредник.

Също така при директна връзка ЦД печели от сделките защото те се приключват в него, а при индиректната се приключват във Варшава и няма промяна в броя акции по попечителската сметка на Уникредит в Централен депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
malkia Muk
преди 13 години
bankite u nas sa na-golemite parazite. Osobeno s maiki v chujbina. Piqt ni kryvchicata i derat do meso. Ubiha biznesa. Sprete gi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
airush
преди 13 години
Поредната издънка на Левон, след лихвите..как го държат този човек, не знам..Намразиха банката заради идиотските му решения да вдига лихвите до дупка , за да се хвали с краткосрочните си годишни резултати. Сега реве, че му се вдигали лошите кредити..ами вдигни още лихвите и гледай как ще си бутнеш банката сам. Сега скочи бързо да прави връзка и никой не иска да работи с него...Що не се върне в химията или в политиката, защото като финансист е пълен провал, опитите му за PR, като не напуска тв и кабеларки, само му докараха прякора Слави на банковата система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 13 години
Разкарайте ги Уникредит нищо, че може да има наказателни клузи. Това ше ни отвори вратите по бързо и загубите ще се компенсират за кратко време. Всеки ще има полза от това в крайна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още