IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на щатската икономика е в ход въпреки загубата на инерция

Позитивните фактори в икономиката са повече от негативните, смята Джим О'Съливан - икономистът с най-точните прогнози според MarketWatch

16:57 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Възстановяването на щатската икономика е в ход въпреки загубата на инерция

Щатската икономика загуби малко от инерцията си през последните един-два месеца, но възстановяването й продължава, смята Джим О'Съливан - икономистът с най-точните прогнози според MarketWatch.

Всеки месец електронната медия интервюира общо 43 икономисти относно очакванията им за 10 водещи щатски икономически индикатора. О'Съливан „печели“ класацията на MarketWatch за осми път.

Въпреки оптимистичните си очаквания в дългосрочен план, той беше обявен за икономиста с най-точни прогнози за юни благодарение на това, че позна резкия спад в продажбите на дребно, продажбите на жилища и потребителското доверие за май.

„По-слабите данни на тези индикатори в голяма степен се дължат на по-високите им стойности в предходните периоди“, обяснява той.

О'Съливан, който е главен икономист в MF Global, смята, че въпреки по-слабите данни за икономиката напоследък, устойчивото й възстановяване, свързано със създаване на нови работни места, е в ход.

О'Съливан и неговата главна асистентка Стефани Ченг намалиха прогнозите си за растежа в страната в отговор на проблемите в Европа и разпродажбите на Wall Street, но смятат, че общата икономическа картина не се е променила.

Te предвиждат ръстът на БВП да се забави до 3% през третото тримесечие от 4% през второто, преди отново да се ускори през последните три месеца на 2010.

Икономиката ще нарасне с 3,7% през 2011, твърди О'Съливан. Това е доста повече от средната прогноза на колегите му за увеличение с 3%.

Като цяло позитивните фактори в икономиката са повече от негативните. Продължаващото свиване на задлъжнялостта в частния сектор и ограниченията в бюджетите на местните власти се компенсират от стимулиращите монетарна и фискална политики, процесът на увеличаване на фирмените запаси, както и глобалния икономически растеж.

„След края на рецесията преди година, икономиката расте с годишен темп от 3,5%“, изтъква О'Съливан. „Това не е бум, но е по-добре от периодите след предишните две рецесии от 1991 и 2001“.

Според него икономиката започва да създава работни места - броят на заетите нараства плавно с всяко тримесечие от началото на 2009 насам. През второто тримесечие на 2010 те са се увеличили средно със 123 хил. на месец (без временните работни места) – почти двойно спрямо първото тримесечие, когато имаше ръст от средно 63 хил. на месец.

Отработените часове в икономиката също нараснаха бързо, което значи и повишение на възнагражденията. През второто тримесечие на годината заплатите са се увеличили с 4,6% годишен темп спрямо предходното.

Веднъж тръгнат ли да растат заплатите, възстановяването се превръща в устойчиво, тъй като по-високите доходи подкрепят потреблението, което от своя страна създава още нови работни места.

Има едно нещо обаче, което тревожи О'Съливан, и това е фондовият пазар. „Несъмнено, ако пазарът продължава да пада, икономиката вероятно ще отслабне значително“, смята той.

Въпреки че дългосрочното представяне на пазара на акции и на икономиката се определя от едни и същи фактори, краткосрочното движение на пазара може директно да засегне икономиката, влияейки върху потреблението, доверието и капиталовите инвестициите.

О'Съливан обаче е оптимист и по отношение на пазара. „В действителност ситуацията на фондовия пазар е доста положителна“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още