IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против бизнес обяда

Разговорите за работа по време на обяд, хапването пред компютъра или набързо в офиса може и да ви спечелят реноме на работяга, но няма да ви направят по-ефективен

16:48 | 12.07.10 г.
Не е много здравословно да жертвате от личното си време за почивка и да го отдавате на работа - човек има нужда да се разнообрази, за да е по-ефективен на работното си място. Снимка: scx.hu
Не е много здравословно да жертвате от личното си време за почивка и да го отдавате на работа - човек има нужда да се разнообрази, за да е по-ефективен на работното си място. Снимка: scx.hu

Всеки поне веднъж е съчетавал свободното си време на обяд с бизнес задълженията. Хапването „на крак“ в офиса или провеждането на бизнес среща по време на почивката са често срещан, макар и не винаги желан елемент от работното ежедневие.

Оказва се обаче, че почивката, която позволява човек да се отдаде на кратко бездействие, всъщност дава и нещо повече - помага му да "презареди батериите" за следващата задача, съобщава ДПА, позовавайки се на германски специалисти.

Има смисъл да се почива на работното място и служителите не трябва да се страхуват да правят това по-често - независимо какво могат да си помислят колегите им. Честите почивки са ключът към успеха в службата. Всеки, който влага цялата си енергия в професията, има нужда редовно да си отдъхва.

Повечето хора обаче смятат, че правят по-добро впечатление, ако превръщат обедната си почивка в "бизнес обяд" или въобще не си почиват.

"На почивките често се гледа с лошо око. Всеки, който често си ги позволява, бързо си спечелва репутацията на мързеливец, докато служителите, които са готови да работят без прекъсване, са смятани за мотивирани", казва професор Райнер Виланд от университета на Вупертал.

С тази своя нагласа обаче служителите не правят услуга нито на себе си, нито на началниците си. Прекратяването на работата за кратко е полезно не само за здравето, но и за мотивацията.

Редовните почивки на работното място намаляват стреса и повишават ефективността на служителите. По този начин освен това се намалява риска от трудови злополуки.

Храненето на бюрото и писането на имейли не са точният начин човек напълно да се наслади на почивката си. Правилният подход е служителят да се "изключи" за кратко и да проясни съзнанието си, като се отдели от работното място.

Почивката не означава непременно човек да не прави нищо. Тя е средство за внасяне на баланс в живота - ако например служителят работи през по-голямата част от времето си на компютър, той трябва да си отдъхва, като се разхожда.

Повечето хора смятат, че правят по-добро впечатление, ако превръщат обедната си почивка в "бизнес обяд" или въобще не си почиват.

Честите, но кратки почивки са по-добри от една продължителна. Професор Виланд препоръчва хората да спират работа за пет или десет минути на всеки час и половина.

Дори съвсем кратки почивки са достатъчни, за да осигурят разнообразие на тялото. "Понякога стига човек само да затвори очи за две или три минути или просто да стане от мястото си и да направи много кратка разходка", казва специалистът.

Техниките за релаксация също са ефективно средство за енергийно презареждане.

Леки йога упражнения или автогенен тренинг могат да се правят и в службата.
Друг метод е да се слуша отпускаща музика и човек да си представя, че се намира на друго място - например как се разхожда по поляна или на брега на море.

Не всеки е подготвен обаче да си затвори очите и да се "изключи" за няколко минути на работното място, защото повечето хора не са склонни да привличат нежелано внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още