IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Какво ще стане, ако Гърция не фалира?

Ако Гърция бъде задушена от фискална дисциплина, преструктурирането на дълга ще е неизбежно, но ако ребалансира икономиката си до 2013, прогнозата не е толкова лоша

16:23 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
WSJ: Какво ще стане, ако Гърция не фалира?

Що се отнася до пазарите, фалитът на Гърция до голяма степен e включен в сметките на инвеститорите, пише Wall Street Journal.

Въпреки че Гърция, Международният валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка отказват дори да произнесат „думичката, която започва с ф“, цената за застраховане на 10 млн. долара гръцки дълг е 770 хил. долара за година, подобна на цената на застраховане на активи с кредитен рейтинг „Ссс“. И все пак, подобен скептицизъм от страна на инвеститорите може би е преувеличен.

Обичайният аргумент на пазара е следният. След като Гърция затвори основния си дефицит - дефицитът без плащанията по лихвите – вероятно ще бъде в интерес на страната да преструктурира дълга си. Когато дойде този момент, събираните данъци ще покриват краткосрочните разходи и няма да има нужда от незабавно допълнително съкращаване на разходите.

Според прогнозите на МВФ този баланс може да бъде постигнат до 2012 г., когато съотношението дълг към БВП се очаква да бъде почти 150% - съкрушителна дългова тежест. За да намали тази тежест, Атина ще трябва да поддържа голям бюджетен излишък за много години напред и тъй като инвеститорите не вярват, че това е възможно, те се опасяват от фалит.

Но дали това наистина ще бъде в интерес на Гърция? Ако Атина се справи с основния си дефицит, както е планирано, това ще означава, че програмата на еврозоната и МВФ е успешна. До този момент Гърция дори изпреварва заложените цели, особено в частта за съкращаване на бюджетните разходи.

По-висока от очакваното инфлация може да увеличи номиналния БВП и данъчните постъпления, което допълнително ще подобри дълговите показатели. В такъв случай предизвикването на преструктуриране на дълга през 2012 г. ще бъде контрапродуктивно. Не само подобна стъпка би нанесла сериозен удар на гръцките банки, които държат 45 млрд. евро гръцки ДЦК и на гръцките компании, които ще бъдат изхвърлени от международните капиталови пазари, но също и ще предизвика политическа буря, която потенциално може да дестабилизира региона.

Наистина, през 2012 г. - 2013 г., когато финансовите пакети от еврозоната и МВФ бъдат изчерпани, е възможно Гърция все още да няма достъп до капиталовите пазари, но ако страната покрие заложените си бюджетни цели, много вероятно е да получи нов финансов пакет.

Дори и най-умереното и доброволно преструктуриране на дълга – например отлагане на датите за падеж, без да се изменя номиналната стойност на задълженията – може да не се окаже добра идея, тъй като ще накара инвеститорите да очакват и по-сериозно предоговаряне в бъдеще.

Големият риск от всичко това е свързан с икономическия растеж. Ако гръцката икономика бъде задушена от фискалната дисциплина, тогава дългът ще нарасне експоненциално и преструктурирането ще стане неизбежно. Но ако страната може да ребалансира икономиката си през следващите три години, тогава перспективата може да не е толкова лоша.

В тази светлина 30-годишните гръцки ДЦК, с 9% доходност и на цена 54 цента за евро, може да не изглеждат толкова зле и биха дали шанс на гръцките банки да се отърсят от зависимостта си от централната банка. Това от своя страна пък би довело до по-ниска цена на кредитирането за частния сектор, по-силна икономика и по-малко приказки за фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още