IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни обратни изкупувания на акции в САЩ

Ниските разходи за финансиране подтикват компаниите към изкупуване на собствени акции

12:09 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордни обратни изкупувания на акции в САЩ

Американските компании обявиха обратни изкупувания на собствени акции в размер на 258 млрд. долара от началото на годината спрямо едва 52 млрд. през първите девет месеца на 2009, показват данни на Birinyi Associates.

Това е най-големият ръст на годишна база, откакто Birinyi започва да води статистиката през 2000 година, съобщава Bloomberg.

Рекордно ниските лихви подклаждат огромния ръст в обратните изкупувания, които фирмите финансират чрез емитиране на дълг, след като средната доходност на облигациите от инвестиционен клас през миналия месец падна до историческо дъно от 3,70%, според данни на Barclays.

През второто тримесечие на 2010 дългът на нефинансовите компании в САЩ се е повишил с 1% спрямо първото, достигайки исторически рекорд от 7,26 трлн. долара, показаха данните на Федералния резерв.

Компании като Microsoft, PepsiCo и Hewlett-Packard се възползват от ниските разходи за финансиране, за да повишат печалбата си на акция. От друга страна обратните изкупувания може да издават загриженост у корпоративните директори относно икономиката, което ги кара да се въздържат от нови проекти и придобивания.

„В момента пазарите просто те карат да го направиш: емитираш дълг, фиксираш разходите за капитал, и после намаляваш акциите си“, обяснява Джеймз Суонсън, главен инвестиционен стратег в MFS Investment Management .

„Често сме свидетели едновременно на емисия дълг и обратно изкупуване“, посочва Гай Лебас, главен стратег за инструменти с фиксирана доходност в Janney Montgomery Scott LLC.

Обратните изкупувания може да означават, че мениджърите им намират техните акции за подценени. Използването на големите кешови наличности на компаниите с такава цел може да показва, че опасенията им от повторна рецесия намаляват.

„Ако това е най-добрият начин за фирмите да използват свободните си средства, то той не издава голям оптимизъм у тях за близкото бъдеще“, пък смята Джон Конъли, инвестиционен стратег и икономист в LPL Financial Corp. „Ситуацията не е толкова зле, но не е и кой знае колко добра“.

„Увеличаване дела на външното финансиране е добра идея ако искате да разширявате компанията си“, казва Хейз Милър, който управлява активи за Baring Asset Management. „Не бихте правили това ако очаквате несигурност през 2011. Може би просто очакванията на фирмите за идната година са по-добри от това, което икономическите данни сочат“.

„Компаниите най-накрая се чувстват малко по-уверени и осъзнават, че собствените им акции са евтини, а финансирането – още повече, така че защо да не емитират малко дълг, с който да изкупят обратно акции“, обяснява Дейвид Кели, главен пазарен стратег в JPMorgan Funds. „Това е чудесен начин за разпределяне на средства към акционерите и за подкрепяне цената на акциите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още