IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в Европа спират продажбите на злато

Решението е повратна точка в поведението на монетарните институции, които в продължение на десетилетие намаляваха златните си резерви

14:04 | 27.09.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Централните банки в Европа спират продажбите на злато

Централните банки на европейските страни са преустановили политиката си по продажба на злато, с което е сложен край на продължилото повече от десетилетие ограничаване на резервите на институциите от благородния метал, съобщава Financial Times.

Банките, участващи в Споразумението на централните банки за златото – монетарните институции в страните от еврозоната, както и централните банки на Швеция и Швейцария, са променили характерното за последните години поведение.

Това споразумение поставя таван на продажбите, които отделните централни банки могат да осъществяват. Неговото подписване е дошло сред протести от страна на добивните компании, че продажбите от страна на централните банки натискат надолу цената на златото.

В рамките на последното споразумение, което е изтекло в края на миналата седмица, банките са продали общо 6,2 тона злато. Това е спад от 96 на сто, пише вестникът.

Продаденото количество е най-ниско от 1999 година насам и е доста под продадените през 2004-2005 година 497 тона злато. Промяната на това поведение идва в момент, когато централните банки в Европа преосмислят отношението си към златото на фона на дълговата криза на континента.

През деветдесетте години на миналия век и първото десетилетие от новия век централните банки водеха политика по замяна на златото, което не носи дивиденти и доходност, за държавни ценни книжа. Причината е, че правителствените облигации са носели печалба на монетарните институции.

Новината е ключова за пазара на злато с оглед предлагането. Тя означава, че голямо количество злато, което потенциално може да бъде продадено, остава извън пазара и няма да е изненадващо, ако благородният метал продължи да поставя рекорди.

От анкета сред страните от Споразумението става ясно, че едва ли те ще продадат много злато в рамките на новата година от неговото действие. Повечето централни банки не са дали детайлни данни за намеренията си, но според анализатори едва ли ще се върнем към тенденцията от последното десетилетие, когато страните от Споразумението са продавали средно по 388 млн. тона годишно.

Централните банки на Швеция, Словакия, Ирландия и Словения вече обвиха, че не планират продажбата на злато, подобни сигнали по-рано дойдоха и от Швейцария.

В досегашните версии на споразумението отделните страни са имали квоти за продажба на злато, но от 2009 година насам това условие е отпаднало, уточняват от вестника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Така де, на фирми !Изкупуват фирми, цели държави в Африка, където се добиват редки суровини.Но не и монетарно злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
че какво му е на среброто или медта , зърно , вино и т.н.? Хекоф при бикови трендове е така , но при яко мечи такива ... иначе китайците почнаха яко изкупувания на западни фирми , докато е време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
ше видим........може да избичи и в ДВЕТЕ ПОСОКИ....... ПАЗАР......!!!!.....тая игра е за хора с ХОРИЗОНТ не е от ДНЕСКА за ДНЕСКА......!!!!????.....по принцип физическия пазар е много ТЪНАК и вече лесно може да се СКЪСА- особено при тия нива........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
1 - те вече и хартийки не си играят да печатат - кинтите са все повече виртуални.2 - такава ситуация в историята никога не е имало - парите на целият свят да нямат никакво реално покритие. За разлика от тях, златцето е нещо реално и винаги търсено и ценено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 13 години
Бангладеш и Индия са сериозни :)Ще гризнат дървото за пореден път. За Китай не съм чул колко са купували.Но като си купят злато на 1200-1300, как ли ще вият ако падне на 800 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
Балон има когато има много кредити.......в момента пари НЯМА.....!!!!????.....До вчера ЦЕНТРАРНИТЕ БАНКИ са били НЕТНИ ПРОДАВАЧИ , а сега не само спират продажбите ами и КУПУВАТ- КИТАЙ, ИНДИЯ, БАНГЛАДЕШ.........????!!!!!.....значи на хоризонта не всичко е РОЗОВО и БАНКЕРИТЕ предпочитат да не РИСКУВАТ........което ме кара да мисля ,че интересното тепърва предстои.........????!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 13 години
Кротко с апокалипсиса.Златото не просто не носи приходи, ами носи и разходи (изключваме печалбата от курсова разлика, която би могла да бъде и загуба). Някой трябва да плаща за охраната му, освен това то е просто замразена стойност, която не се възпроизвежда. Който се е хванал на сегашния балон, да се огледа назад във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Това се случва защото хартииките /ПАРИ/ нямат никаква стойност. Вече пазара е в паника. Много инвеститори търсят спасение в нещо непреходно като златото но се оказва недостатъчно за количеството хартиики /ПАРИ/. Предстои голям срив в цялата глобална икономика до няколко години. Неизбежно е като виждам пътя по който се върви. Парите ще изгубят своята измислена стойност и ще станат ненужни. И ПОСЛЕДНИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПЪРВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още