IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестирането в яхти не е привилегия на богатите

Хората правят пари от лодките си, но трябва самите те да се наслаждават на придобивките си, казват експерти

08:23 | 04.11.10 г.
<p>Яхтата на Роман Абрамович е сред най-луксозните суперяхти в света. Сничка: <i>Frank Muller, лиценз на снимката: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en"><i><b>CreativeCommons</b></i></a></p>

Яхтата на Роман Абрамович е сред най-луксозните суперяхти в света. Сничка: Frank Muller, лиценз на снимката: CreativeCommons

Изморени ли сте вече от сухите числа, данни, таблици и графики? От извънредното работно време, от изчисляването на валутни разлики, следенето на индекси, цени на акции и облигации? Сигурно ви се иска просто да отплавате на някъде – в буквалния смисъл на думата.

Е, добрата новина е, че инвестирането в яхти не е само за богатия елит.

Когато тръгнете да си купувате лодка има само един основен принцип, който трябва да спазвате – поне според онези, които вече са се сдобили с плавателен съд – да й се радвате и наслаждавате.

„Купувате си лодка защото искате да сте на нея, да плавате с нея“, казва бизнесменът Тео Паптис пред CNBC.

“Това, което трябва да разбере всеки, преди да си купи лодка, е че ще я използва. Яхтата не просто символизира статуса, а носи удоволствие. Аз не я имам за инвестиция. Прекарвам 10-12 седмици на борда всяка година и ми харесва да плавам“, допълва Паптис.

Яхтите винаги са привличали богатите и власт имащите, но по време на рецесията те също така се превърнаха и в източник на сигурност, посочва Доминик Смълдърс, управляващ директор на компанията за търговия и поддържане на яхти и лодки Bray Marine Sales.

“Преди две години, когато банките фалираха, наши клиенти ни се обаждаха и ни питаха: „Лодката ми е наред, нали?“. Да имаш актив за 100 хил. паунда, който знаеш къде е и че нищо не може да му се случи, е доста успокояващо в моменти като този. Най-малкото няма никаква опасност да загубиш парите си при крах на някоя банка“, казва Смълдърс.

Най-голямата яхта в света принадлежи на руския магнат Роман Абрамович и носи името Eclipse. Има и друг претендент за първото място – плавателният съд на дубайския шейх Мохамед бин Рашид ал Моктоум.

За любителите на яхтите с по-малки възможности естествено има и по-малки съдове. А за онези, които не могат да си позволят и малка яхта, съществуват различни опции. Като тази за покупка на дял от лодка, както и „купуване за наемане“, казват експертите.

Последната възможност е когато купувате лодка на изплащане, с кредит или давате цялата сума, но оставяте съда на управляваща фирма, която да го отдава под наем и така да в осигурява определена доходност от използването му.

Ако предпочитате големите лодки, но не може да си позволите такава, вариантът е да си осигурите почивка на борда за определен период от време през годината – да вземете яхта с екипаж под наем.

Тази възможност е сравнително нов „феномен“ на пазара, който, както изглежда, набира скорост, но все още е рано да се предвиди дали ще се радва на успех сред потребителите или не, казва Стюарт Макинтайър, изпълнителен директор на базираната във Великобритания корабостроителница Sunseeker.

“Ако разполагате с по-ограничен бюджет, а освен цената все пак ще трябва да се погрижите и за разходите по лодката, тогава сигурно възможността да се възползвате от някой от другите варианти, вместо да купувате, ще е по-добрата за вас“, обяснява Макинтайър.

Инвеститорите трябва обаче да подхождат с голямо внимание към покупката на яхта. Това се отнася и до всяка инвестиция, която изисква голяма сума пари.

„Важно в случая е да знаете дали човекът продава собствената си лодка и дали има правото да търгува с нея. Например, ако съдът е заложен, той не може да се търгува, защото всъщност принадлежи на финансовата институция, отпуснала кредита.“

Купувайте яхти, които са направени от известни производители, имат добър дизайн и сте сигурни, че лесно ще препродадете, съветва Смълдърс. Ако пък нямате капитала за нова лодка, вземете вече използвана и внесете подобрения.

„Хората правят пари от яхти“, казва Смълдърс. „През годините сме продали много яхти и сме помогнали на хора да изтъргуват лодките си на добри цени с подходящите подобрения в тях.“

„Същото е като с къщата – ако внесеш подобрения и ремонтираш, я продаваш за повече пари. И си възвръщаш инвестицията“, добавя управителят на Bray Marine Sales.

Вижте някои от най-големите и впечатляващи яхти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още