IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи искат да произвеждат италиански сирена у нас

След като технологията на работа се утвърди, може да се мисли за износ на българска моцарела на италианския пазар, научи Investor.bg

08:08 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Българи искат да произвеждат италиански сирена у нас

След като преди по-малко от месец влезе в сила наредбата за директни продажби на малки количества мляко и месо, български фермери са решили да експериментират и да започнат производство на пресни италиански сирена – моцарела, качота, пекорино, рикота, стракино и други. Това научи Investor.bg от Христо Друмев, председател на Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите.

Бизнес идеята

Идеята за такова ново производство във фермите на млекопроизводителите е на Захари Захариев, консултант по маркетингови проучвания към Търговската палата на Модена, Италия.

Там е много разпространена практиката в малки мандри фермерите да произвеждат качествените италиански млечни продукти, известни в цял свят.

През изминалите месеци италиански технолози от Модена са провели редица срещи с български фермери, производители на овче, биволско, краве и козе мляко, каза Захариев.

Българските производители са били запознати с възможностите на италианските съоръжения за директна продажба на прясно непастьоризирано мляко (млекомати) и с начина за преработване на млякото с модерни пастьоризатори до пресни сирена по италиански рецепти - моцарела, стракино, пекорино, каприно, скаморца. Интересното е, че с тези съоръжения българските производители ще могат да произвеждат и българско сирене, кашкавал и кисело мляко.

Предвидено е сътрудничество с италиански технолози, които да обучат българските фермери.

Скритите печалби в екзотични млечни продукти

Най-вероятно няколко млекопроизводители ще рискуват и ще купят техниката за производство на италиански сирена. „Аз ще съм един от първите, които ще направят тази крачка“, заяви Христо Друмев.

По всичко личи, че родните млекопреработватели постепенно започват да се ориентират към нетрадиционни производства на млечни продукти.

В момента в България има около 250 млекопреработвателни предприятия, които предпочитат да преработват големи количества мляко в познатия за българите асортимент: бяло саламурено сирене, кашкавал и извара. Производителите у нас обаче могат да разчупят тази рамка и да повишат печалбите си, каза Захари Захариев.

Проблемът с финансирането

Единствената пречка пред новото производство може да бъде финансовият ресурс, посочи Христо Друмев.

„Българските заводи не правят техника за преработване на малки количества мляко. Няколко вносни апарата излизат около 30 000 евро, но в момента имаме сериозни трудности с вземането на кредити, тъй като банковата система не приема нашите стопанства като гаранции“, посочи Друмев.

Според него производителите на италиански сирена в България първо трябва да продават италианските сирена на българския пазар и да се утвърдят тук, преди да излязат зад граница. „Европейските пазари искат количества и ритмичност на доставките, а на нас ти трябва опит“, посочи той.

„След като новата технология се утвърди, може да се мисли за износ на българска моцарела на италианския и на европейските пазари, които са отворени. Например в Италия отдавна се продават произведени в Германия моцарела и качота”, коментира Захари Захариев.

Цена и качество

Според проучвания на италиански експерти от Модена в България съществува реална възможност за преработване на биволско мляко в известната в цял свят биволска моцарела. Това е продукт, който произведен в нашата страна, ще има сравнително ниска себестойност - около 3 евро на килограм. За изгодните цени ще помогнат по-ниските данъци, цени на тока и заплати в България в сравнение с тези в Италия.

Посочените италиански сирена са познати у нас, защото се внасят в България от български фирми и се продават в големите супермаркети. Но вносът от Италия и Европа на тези млечни продукти се оскъпява сериозно, тъй като се транспортират в хладилни камиони в продължение на няколко дни.

На този етап един от вариантите млечният сектор да си реши проблемите с финансирането е догодина ДФ „Земеделие“ да започне да предоставя нисколихвени заеми, но засега се чака разрешение за това от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още