IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Домакинствата спестяват с рекордни темпове

Вътрешното търсене се възстановява с бавни темпове, се казва в месечния доклад на банката

13:46 | 05.01.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
Райфайзенбанк: Домакинствата спестяват с рекордни темпове

Домакинствата в България продължават да спестяват с рекордни темпове, се казва в редовния доклад на Райфайзенбанк България за макроикономическите данни.

Анализаторите на банката посочват, че външната среда остава благоприятна за развитието на българската икономика, като износът вече е надхвърлил нивата си отпреди кризата.

Възстановяването обаче, все още не може да се усети на вътрешния пазар, където склонността към потребление остава ниска, а тази за спестяване – висока. Същевременно покупателната способност на парите намалява в резултат на ускоряващата се инфлация, се казва в документа.

Докладът обръща внимание на рекордната спестовност на населението. През ноември депозитите на домакинствата нараснаха рекордно – с 415 млн. лв., а тези на нефинансовите предприятия – с около 96 млн. лв. Кредитният растеж остана слаб – кредитите към нефинансовите предприятия нараснаха със 111 млн. лв., а за домакинствата – с около 44 млн. лв.

Главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев коментира, че продължаващото трупане на спестявания от страна на домакинствата най-вероятно означава допълнително забавяне на възстановяването на вътрешното търсене, поради което прогнозата на банката е за спад на БВП от 0.2% за 2010 г., а предвиждането за икономически растеж за 2011 г. е намалено от 3 на 2.7%.

Като цяло макроикономическите показатели сочат, че икономическата среда остава несигурна за домакинствата и за момента не се очертава значим фактор, който да ги стимулира да пренасочват по-голяма част от дохода си към потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Това казвам, задлъжнялостта на средностатистическия човек не може да опре тавана. Може да задлъжнее много и да се намали кредитирането, но да спре ... :/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"Не е казано, че всички взимат потребителски кредит за 10г. и точно тази година, така че през следващите години да няма кой да взима."----------Я да се заям малко - сега пък ти раздели хората. Нали уж (цитирам те) "средностатистическия човек е един"? И какво правим, когато задлъжнялостта на "средностатистическия човек" опре тавана?Теоретично "питам" само де - във въображаемия случай, че печатниците не работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
amanotumnici
преди 13 години
Колега, последно съобщение пиша по темата.Потребителските кредити са до 10г. обикновенно, ипотечните до 30г обикновенно. Разгледай структурата на кредитите и ще видиш, че потребителските са най-много. Не е казано, че всички взимат потребителски кредит за 10г. и точно тази година, така че през следващите години да няма кой да взима. Хората се стараят да минимизират срока на изплащане. През всичките тези години доходите на хората се увеличават, това дава възможност за допълнително кредитиране.Разговора ни се превърна в голяма дискусия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
"Относно кредитирането, трудно може да се достигне предела."----------Хммм...! Новините от Япония като че ли говорят друго. "Хората взимат кредит, изплащат го и после пак могат да си позволят да вземат."----------Тук си прав разбира се - ПОСЛЕ пак могат. След 5-10-30 години, за колкото е кредита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
Трудно е да се прецени кой е чел повече. Едно е ясно, без четене не става, но и с четене само не става. Статията е написана по учебник, с други думи теоретично-университетски бръщолевения. Икономиката не е точна наука, но не е лишена от математика. Съвременната икономика се развива и променя, а досегашните теории се оборват.Относно кредитирането, трудно може да се достигне предела. Хората взимат кредит, изплащат го и после пак могат да си позволят да вземат. Затова съм изразил мнение, че кредитите са здравословни само тогава, когато се дават с умерени темпове. Така ползите са двустранни. Хората са различни, но средностатистическия човек е един. Той може да се променя с времето, но за да го оценим правилно, трябва да го наблюдаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
П.П.2.Малка поправка - при заемите има ИЗВЕСТНА (а не твърда) математическа зависимост. Която несигурност идва от това, че не е ясно колко точно нови пари ще бъдат напечатани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
П.П.Или да ти кажа пак къде ти е грешката - там, че смяташ хората за еднакви. А те не са (защо е така е отделна тема, но е така). Казано най-най-просто, едни са богати, други бедни. И когато богатите дават заеми на бедните (естествено с цел да спечелят!), то това наистина се случва и богатите наистина стават по-богати. На това му се вика концентрация на доходите. Или социална стратификация. И може да продължава дотогава, докато могат да се вземат заеми (където все пак има математическа зависимост). И когато заемите стигнат до шията вече няма накъде. Е, до там са стигнали. И сега к'во праим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Сигурно по някои теми си чел повече от мен, но да ти кажа колега, то само с четене не става. Така влизаш в коловоза на тия дето са писали това дето ти си го чел. А съвършенни "писатели" няма. Затова трябва да се разнообразява. Пак с четене де, но и на други гледни точки. Ако искаш де, ако не... оставаш си там, където си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
amanotumnici
преди 13 години
Колега, като ти чета писанията, определено има какво още да папаш. Първо, говоря за спестявания, а не за кредити. Второ, всеки човек е склонен да спестява и да задлъжнява. Всичко зависи от ситуацията, в която се намира. Аз гледам на населението средно статистически. Хората спестяват, не защото не знаят, какво да правят с парите си, а за да имат финансова сигурност в бъдеще. Сигурността е на първо място за тях във времена на криза и никой няма да тръгне да си купува плазми или blueray. Явно заплатите са недостатъчно високи за да бутнат потреблението. Остава механизма на кредитиране, който не е вреден, ако се използва умерено. Това какво следва след това съм го описал малко по-рано. Ако нещо не ви е ясно, с удоволствие ще ви отговоря.Колегата, който пише за пустеещите ниви е много прав. Там е другият ни огромен проблем. Все пак за да купиме нещо, трябва да произведем нещо. Земята е капитал. Ако не го използваме, губим ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 5
Nabludatel777
преди 13 години
Тези дни отчетоха че със 100% са се увеличили търговете на ЧСИ на недвижими имоти, необслужваните кредити са достигнали 18%...?! Що така?! Нали всички пестят масово що никой не ще да си плаща вересиите ?!...Пари БОЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още