IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон търси нови подходи за разрешаване на имотната криза

Обмисля се продажбата или отдаването под наем на възбранени имоти, попаднали при държавните Fannie Mae и Freddie Mac

10:53 | 11.08.11 г.
Вашингтон търси нови подходи за разрешаване на имотната криза

В опит да изчисти натрупания запас от имоти под възбрана, администрацията на американския президент Барак Обама обяви, че търси идеи от инвеститори за превръщането на над 92 000 имота под възбрана, собственост на правителството, в жилища под наем.

"Разглеждането на нови варианти за продажба на тези имоти под възбрана ще помогне да се разшири достъпът до достъпни жилища под наем, да се засилят частните инвестиции на местните жилищни пазари и да се подпомогне стабилността на цените на жилищата," заяви министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър, цитиран от MarketWatch.

Администрацията на Обама работи съвместно с Федералната агенция за жилищно финансиране - органът, който регулира национализираните гиганти за ипотечно финансиране Fannie Mae и Freddie Mac, за да измисли нови варианти за продажба на притежавани от двете компании еднофамилни жилища под възбрана на купувачи, които да ги дават под наем.

Според анализатори изчистването на подобни запаси е от изключителна важност за преодоляване на кризата на имотния пазар и възстановяването на икономиката.

Един от възможните подходи е да се намерят частни инвеститори за закупуване на въпросните имоти, които след това биха могли да бъдат пуснати под наем и управлявани от частни фирми.

По изчисления на администрацията в момента има около 92 000 имота под възбрана, притежавани от Fannie, Freddie и Федералната жилищна администрация, които могат да бъдат продадени. Служител от финансовото министерство обаче допълва, че има "още известен брой" жилища, които скоро ще могат да излязат за продажба, но все още не са готови, защото се изчаква собствениците им да ги напуснат или пък са в процес на оценка и подготовка за пускане на пазара.

Към 30 юни Freddie Mac е притежавала запас от грубо 60 000 имота под възбрана на обща стойност 6 млрд. долара, като 16 000 от тях са обявени за продажба, твърди Корин Ръсел от Федералната жилищна администрация. Fannie Mae има 135 000 имота под възбрана на стойност 12,5 млрд. долара, а от тях за продажба са пуснати 37 000.

Държавните органи се надяват голям брой участници на пазара, включително финансови институции, хедж фондове, фирми за изкупуване и дори общини и неправителствени организации - да дадат идеи и възможни сценарии, при които биха проявили интерес към закупуване на пакети от жилища под възбрана, собственост на Fannie и Freddie.

След това регулаторните органи планират да отправят конкретни покани за бизнес предложения от потенциални инвеститори, проявяващи интерес към пулове от възбранени имоти. Една от целите, според финансовото министерство, е да се помогне на кварталите с голям брой подобни имоти да се стабилизират.

Агенциите се надяват да разработят няколко програми за преодоляване на конкретни проблеми в определени географски райони, особено такива, ударени силно от вълната на възбраните, като Аризона и Флорида например.

Според сенатор Джак Рийд от Роуд Айлънд един възможен подход е Fannie и Freddie да намерят частни инвеститори, които да ремонтират свободните възбранени имоти, за да ги направят по-привлекателни за потенциални наематели. Той допълва, че подобна програма би привлякла инвеститори, като им предостави по-голям дял от наемите впоследствие, за да покрият разходите си за ремонт.

Хенри Сомър, директор на Националната асоциация на адвокатите, занимаващи се с потребителски фалити, твърди, че редица празни жилища, особено такива, които са необитаеми от дълго време, се нуждаят от ремонт, а подобен подход би могъл да ги направи привлекателни за наемателите.

Сомър отбелязва, че незаетите жилища, собственост на Fannie и Freddie, струват скъпо на данъкоплатците заради данъците и разходите за поддръжка. Ако се намерят наематели за тези домове, това би спестило много на американския народ.

Сомър обаче допълва, че се надява във всяка сделка да се включат и обществени групи, а не само финансови институции. "Страхувам се това да не е поредният провален проект, в който губещи ще са наемателите и обществото, а хедж фондовете ще изкарат още повече пари".

Представители на администрацията обявиха също, че при определени условия местните власти са обсъждали начини за разрушаването на някои жилища, собственост на държавата, защото те са опасни за обществото. Търсят се предложения от инвеститори, които биха могли да подпомогнат тези усилия.

Ако едно жилище не се обитава с години, то за Fannie и Freddie може да е по-добре да го разрушат, като по този начин ограничат разходите и елиминират нуждата от ремонт, а след това да се опитат да продадат парцела на инвеститори, твърди Дийн Бейкър, съ-директор на Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още