IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективната стачка в БДЖ започна

Реформата в железниците днес ще се обсъжда в тристранния съвет, който за първи път ще се председателства от премиера Бойко Борисов

09:25 | 24.11.11 г.
Ефективната стачка в БДЖ започна

Железничарите започнаха ефективни стачни действия от днес в почти цялата страна, съобщи БТА.

"Искаме железница", скандираха подкрепящите стачката служители от системата. Разпънати са транспаранти  и от двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБс искане за оставка на ръководството на компанията.

Преговорите с управляващите не дадоха резултат и всички засегнати страни останаха на позициите си. Очаква се стачката да засегне около 30 хиляди пътници.

Протестно шествие със синдикални знамена потегли от пероните на Централна гара в София. От синдикатите обявиха още веднъж, че стачката няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение. 

Около 200 влака вероятно няма да потеглят от гарите или ще спрат по пътя. Автобусите ще бъдат единственият междуградски транспорт. Синдикатите предвиждат стачката да бъде безсрочна и да се провежда всеки ден в часовете от 8.00 до 16.00.

За днес е насрочена тристранна среща между синдикати, работодатели и правителство, която ще бъде председателствана от Бойко Борисов. Очаква се да бъдат обсъдено как трябва да продължат реформите във всички сфери, включително и за реформите в БДЖ.

Преговорите за бъдещето на железниците продължават и в министерството на транспорта между ръководствата на компанията, двата синдиката и министрите Тотю Младенов и Ивайло Московски.

Както Investor.bg научи вчера още не е ясно колко хора реално ще се включат в ефективния протест. По неофициална информация от общо 13 хиляди железничари над 7 хиляди са заявили, че ще протестират.  

Ръководството на БДЖ ще изиска регистър на стачкуващите, за да знае на кого няма да бъде изплатено възнаграждение за съответния ден на протест. Този списък обаче не означава, че хората от него ще бъдат съкратени, увери ръководството.

Към 10 часа тази сутрин положението със стачкуващите железничари на част от големите гари в страната е следното:

Варна

Около 80 души са се събрали на жп гарата в морската ни столица. Хората са с жилетки на синдикатите – КТ "Подкрепа" и КНСБ и развяват знамена. Към момента обаче няма спрян влак от Варна.

Пловдив

Международният влак Истанбул - Белград няма да тръгне от жп гарата Пловдив, тъй като е пристигнал във времето на стачката. 14 влака за Асеновград днес също няма да се движат. Около 4-5 чакащи композиции има на коловозите на гарата. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират "Стачка". Пътници на гарата няма.

Шумен

Около 15 души стачкуват на гарата в града. Касите работят, но билети за някои влакове не се продават, защото не е сигурно дали ще пристигнат в Шумен.

Благоевград

Единствено полицаи и журналисти са на жп гарата, където днес служителите трябваше да излязат на протест. Жепейците тук подкрепят символично протестните действия на колегите си в страната.

Видин

На жп гарата вече се събират стачкуващи служители. По предварително подадена информация от местния комитет на Съюза на железничарите в ефективните стачни действия ще участват около 70% от работещите в сектора.

Мездра

Работниците на смяна от различните звена на БДЖ на най-големия железопътен възел в Северозападна България - Мездра, започнаха ефективна стачка. Точно в 8.00 ч. на Гара Мездра бе спрян бързият влак от Лом за София. Не тръгна по разписание и една товарна композиция.

В Бургас в протестният митинг се включиха над 100 души, съобщиха от синдикатите.

На ключовия железопътен възел – Горна Оряховица – излязоха на стачка близо 400 работници и служители в БДЖ. Към протеста им се присъединиха и техни колеги, които стачкуват на работните си места, по информация на синдикатите.  

В Плевен в митинга участват около 150 души. Синдикатите са пуснали жалба против незаконната подмяна на екипи – ръководители движение, машинисти и други.

Влакът Кулата – София е спрян на Перник. Влакът Земен –София е потеглил от Земен, но на Перник също е спрян.

Движението на влаковете в югозападната част на страната е спряно напълно към момента, според информация от синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още