IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сватбените пътешествия – къде, как и за колко

„Човек и добре да живее, се жени” – а след мига на брачната церемония идва меденият месец – първата и важна стъпка от съвместния живот

11:10 | 16.09.09 г.
Сватбените пътешествия – къде, как и за колко
Неизбежно е. Един ден в живота ти се появява точно този човек, с когото те очакват всякакви предизвикателства и трудности, но без когото не можеш и скоро сватбата се очертава на хоризонта на непосредственото ви бъдеще, приближаваща с шейсет секунди в минута. Сватбата изисква организация, гарантирано вкарва в разходи и прави най-близките ти неузнаваеми, но какво не би направил само за да я видиш да идва към теб, облечена в бяло и точно с онази ангелска усмивка, която кара коленете ти да омекват... особено когато това е и нейната детска мечта.
 
Някъде между планирането на церемонията, посрещането на роднините и избора на ресторант осъзнаваш, че колкото и важно събитие да е сватбата, първия ви месец като младоженци всъщност е страхотен повод за почивка и пътешествия по места,  на които винаги сте мечтали да отидете.
 
Как да планираме своето сватбено пътешествие. Къде да отидем?
Всяко място на света е красиво, когато си влюбен. Изберете места, които съдържат най-важната съставка на медения месец – романтиката.
 
Класическия меден месец
През миналия век задължително е включвал места като Италия (Венеция, Верона или Рим) , Франция – Париж или Ривиерата.  Разходка в Златна Прага, обиколка с лодка по каналите на Амстердам  или посещение на някое от музикалните събития във Виена са само част от изобилието от романтика, което може да предложи Европа.  Обиколна екскурзия, която комбинира повече от две държави е добър избор за сватбено пътешествие.
Предимства: достъпен като бюджет, голямо разнообразие от места и събития,  умерен климат, близост на повечето от описаните места едно до друго, престой в хотели с изпитано обслужване, ниски разходи за транспорт  и традиции на всяка крачка.
Бюджет:  Шестдневна екскурзия до Париж струва приблизително 620 евро на човек (за 5 нощувки, самолетни билети, трансфери). Обиколна екскурзия за 15 дни с начална точка България и крайна дестинация Португалия и Испания може да ви струва около 720 евро на човек (цената покрива 14 нощувки, автобусен транспорт, екскурзовод).  Деветдневна екскурзия до Венеция и Флоренция струва приблизително 900 евро на човек (цената покрива самолетните билети и 8 нощувки в тризвездни хотели), а ако искате да видите цяла Италия в 10 дни, цената е 440 евро.
 
Екзотичните дестинации 
Те остават най-търсените места за сватбено пътешествие. Кога, ако не през медения си месец ще се разходите по лазурно синьото крайбрежие на Сейшелите ръка за ръка с любимия човек, ще се гмуркате до потъналите кораби на Карибите и ще се забавлявате с бурни танци под ритмите на латиноамериканската музика. „Екзотичен” е дефиниция за един различен свят, този извън България (страна на европейски християнски традиции и ценности) и може да включва Малдивите, Япония, Бразилия, Хаваите, Дубай, Таланд, Бали, Барбадос, Сингапур, Сейшели, Куба и много други.
Предимства: могат да се обобщят с едно изречение: приключение на нови места и среща с нови култури. А защо не и да организирате екзотична сватбена церемония според културните традиции на съответното място.
Бюджет:  Екскурзия до Малдивите, Сейшелите или остров Мавриций в зависимост от туристическата агенция започва от  1125 евро на човек (включва 7 нощувки на база закуска в хотел 4****, двупосочен самолетен билет, трансфери от/до летището (Махе), застраховка ). Пътуване до Куба, Доминиканска република или остров Маргарита около 1300 евро на човек (включва самолетни билети, 7 нощувки в четиризвезден хотел на база All inclusive, трансфери)
 
Круизното пътешествие
С все по-достъпните си цени и интересни маршрути, круизното пътуване е най-лесният начин да посетите много места, без изобщо да се разправяте с багаж. Днешните луксозни презокеански и морски лайнери са изградени така, че да не ви липсва нищо. На борда на някои от тях има повече от 30 удобства - ресторанти, магазини, плувни басейни, фитнес зали и дори тенис кортове. Круизните пътешествия в Средиземноморието ще ви дадат възможност в рамките на една седмица да посетите места като Генуа, Марсилия, Тунис, Барселона, Сицилия, Малага, Рим и много други. Освен тях, предпочитани дестинации са Балтийско море, Атлантическия океан и Карибския басейн. Имате избор на кораб от среден клас до супер лукс в зависимост от бюджета.
Предимства: круизният кораб е един пътуващ хотел с който нямате никакви тревоги за багаж и трансфери. Ще намерите компания по време на пътуването - интересни хора, които от спътници могат да станат ваши добри приятели.  Не може да се отрече и голямата доза аристократизъм, което този вид пътешествия придава, след като години наред е бил привилегия основно на заможните класи.
Бюджет:  Круизно пътешествие на борда на 3* кораб по маршрут Италианска и Френска Ривиера струва 399 евро на човек ( 7 нощувки, вътрешна каюта, пълен пансион, пристанищни такси и др.). Круизно пътешествие на борда на супер-луксозен 5* кораб по маршрут Генуа-Неапол-Палермо-Тунис-Палма де Майорка-Барселона-Марсилия струва 629 евро на човек ( 7 нощувки, вътрешна каюта, пълен пансион, пристанищни такси и др.).
 
Полезни съвети:
 
Свържете се с туроператор - Повечето туристически агенции съставят специални оферти за младоженци - пакетна услуга с транспорт, трансфери и настаняване. Все още много хора не знаят, че крайната цена на тези оферти винаги е по-ниска от цената, която ще платят, ако организират пътуването и хотела си сами. Туристическите агенции договарят отстъпки, както с хотелиерите, така и с превозвачите. Агенции като Александър Тур например предлагат и много допълнителни услуги, които можете да не предвидите – запазване на двойно легло (важно, особено при круизните пътувания), информация за времето, изготвяне на индивидуален пакет според бюджета, резервация на сватбена церемония, и специални отстъпки с партньорски хотели по света.
 
Възползвайте се от специалните отстъпки за младоженци – попитайте за подобни намаления. Хотелите и ресторантите имат опит с организирането и посрещането на гости-младоженци. За някои от отстъпките ще ви е необходимо копие от гражданския брак.
 
Повторете сватбената церемония като спазите традициите на местните. Сватбите на тихоокеанските острови са пищни и екзотични, не пропускайте възможността  да размените брачните си обещания по силата на древните традиции и обичаи.
 
Проверете календара на събитията на града, в който отивате. Бъдете в час с всичко интересно, което се случва там по време на вашия престой - изложби, концерти, фестивали, представления, конкурси и специфични за града събития. Не пропускайте да проверите и за други интересни места – водопади, резервати, уникални сгради.
 
Запазете място за романтична вечеря. Ако пътуването ви е в екзотична дестинация като Бали, Сейшели или Малдивите, такава вечеря може да приготви за вас и самият хотел, в който сте отседнали. На брега на Френската Ривиера или на Карибското крайбрежие – туристическата агенция, която организира вашето пътуване, може да има добро предложение за вас.
 
Забавлявайте се! – Това е вашият специален меден месец и нищо не може да го направи толкова красив, колкото вие самите.
 
Автор: Теодора-Яна Якова
 
 
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още