IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старата британска монета от 1 паунд излиза от обращение

Решението е в противодействие на фалшификациите - 3% от старите монети от една лира са фалшификати, равняващи се на 45 млн. британски лири

12:22 | 15.10.17 г.
<p>
	<em>Нови банкноти от 1 паунд. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Нови банкноти от 1 паунд. Снимка: Архив Ройтерс

Монетата с номинал 1 британска лира (1,33 долара) и класическа кръгла форма, изработена от едноцветен метал, днес излиза от обращение във Великобритания. Такова решение взе Кралският монетен двор. Отсега нататък официално разпространение в Обединеното кралство ще има само новата монета с поръбени краища, пусната в обращение през март тази година, предаде БТА.

Новата дванайсетоъгълна лира е малко по-лека и по-тънка от кръглата стара: тежи 8,75 грама вместо 9,5 грама и е с дебелина 2,8 милиметра вместо 3,15. Освен това е двуцветна: краищата й са направени от златист никелов месинг, а централната част - от сплав на никелова основа със сребрист цвят.

Нов е и дизайнът на монетата, която прилича на еврото. От обратната страна, по предложение на 15-годишния Дейвид Пиърс, спечелил конкурса на министерството на финансите, са изобразени роза, праз, трън и детелина - символите на четирите нации на Обединеното кралство - засадени в кралска корона. От лицевата страна е нов портрет на кралица Елизабет Втора - петият поред върху британска монета, посочва AFP.

Решението за създаване на новата монета беше взето, за да се противодейства на фалшификациите. Според Кралския монетен двор 3% от старите монети от една лира са фалшификати, равняващи се на сума от 45 млн. британски лири.

От появата й през 1983 г. тази монета е била изсечена в 2 милиарда екземпляра. Тя замени банкнотата от една лира, след като Монетният двор реши, че е прекалено скъпа за производство спрямо краткотрайния й "живот" - средно девет месеца.

Новата монета ще бъде изсечена в 1,5 милиарда екземпляра и е "най-сигурната в света", увери в началото на седмицата директорът на музея на Монетния двор Кевин Кланси.

Пусната в обращение на 27 март, новата монета има за цел да замени изцяло старата от днес. Макар от старите екземпляри вече да са изтеглени 1,2 милиарда, остават още около 500 милиона сред населението.

Веригата магазини Poundland, където почти всички стоки струват по една лира, удължи до 31 октомври срока, в който клиентите й ще могат да плащат със старата монета.

Основните банки в страната - Barclays, Natwest, Lloyds, както и Santander - също обявиха, че ще продължават да приемат кръглата монета от една лира и след 15 октомври. Същото важи и за пощенските гишета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още