IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на имоти в Испания се увеличават значително

Голяма част от сделките се осъществяват с цел инвестиция, отчита консултантска компания

12:14 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът и стойността на продажбите на имоти в Испания се увеличават значително през първите шест месеца на 2017 г. на фона на активизирането на местните купувачи, показват нови проучвания, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Броят на сделките се увеличава с 47%, а стойността на продажбите нараства с 55%, показват данни на консултантската компания Lucas Fox. Делът на продажбите на британски купувачи достига 10%, като леко намалява в сравнение с първата половина на 2016 г., отчита компанията.

Други 10% от сделките са реализирани с купувачи от САЩ или Канада. Общо 32% от сделките са с цел инвестиция, а 23% са покупка на първи собствен дом, показват още данните на компанията.

Средната цена на имотите, продадени от агенцията през първата половина на годината, достига 750 хил. евро.

"Икономиката на Испания е най-бързо развиващата се в еврозоната, като по този начин се увеличи и доверието към пазара на недвижими имоти. Виждаме нарастващ интерес от страна на инвеститорите в недвижими имоти, които смятат, че испанските недвижими имоти предлагат отличен потенциал за капиталови печалби и рентабилност чрез краткосрочни и дългосрочни наеми. Очакваме възстановяването на цените в градовете да се разпростре до предградията и други части на страната през следващите месеци“, коментира основателят на компанията Александър Вон.

В Барселона продажбите се увеличават с 42%, а стойността им нараства с 31%. Общо 43% от сделките са с цел инвестиция. Новопостроените имоти са най-популярни и към края на 2017 г. се очаква да представляват най-малко 50% от сделките.

Значително е търсенето на купувачи от северните европейски държави и САЩ.

Обемът на продажбите на компанията в Мадрид се увеличава с 30%, а стойността им нараства почти три пъти заради резкия ръст на цените в столицата на Испания, сочат още данните. Две трети от сделките са с цел инвестиция, като от тях 46% са реализирани от испанци.

Във Валенсия продажбите се увеличават 2,5 пъти през първата половина на годината спрямо същия период на миналата година. От тях 43% са за покупка на основен дом, а останалите са инвестиция във втори дом, отдаван под наем. Две трети от купувачите са испанци.

Увеличават се и продажбите в Марбея, Коста Брава и Ибиса, като на последния пазар търсенето е малко по-различно – основно от чужденци, търсещи ваканционни имоти. Основните групи купувачи са германци и французи, а делът на британците намалява.

Южните крайбрежни пазари също се възстановяват заради интереса към ваканционните жилища, отчита компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още