IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се срина под 40 долара за барел

Това са най-ниските стойност на черното злато от почти шест години

21:13 | 21.08.15 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола се срина под 40 долара за барел на борсата в Ню Йорк за пръв път от март 2009 г. заради признаците, че световното пренасищане ще продължи, съобщава Bloomberg.

Цените се понижиха с почти 35% след пика за годината през юни, тъй като производителите запазиха производството си дори след като свръхпредлагането притисна цените в мечия пазар. Цената на суровия петрол може да се срине до 32 долара за барел заради продължаващия световен излишък, заяви Citigroup в доклад от 19 август. Опасенията около икономическия растеж на Китай ще намали търсенето, което също ще натежи върху фючърсите.

„Ясно е, че големите производители – Саудитска Арабия, Русия, САЩ и други, се борят за пазарен дял“, заяви Джон Килдъф, партньор в американския хедж фонд Again Capital LLC.

Фючърсите на суровия петрол с доставки през октомври се понижиха с 1,20 долара или 2,9% до 39,94 долара за барел в средата на сесията на New York Mercantile Exchange. Фючърсите на петрола сорт Брент за октомври спаднаха с 3% до 45,21 долара за барел на лондонската борса.

Петролните баланси показват, че свръхпредлагането през 2015 г. ще продължи, което „ни кара да се запитаме докъде може да стигне петролът“, казват анализатори на Citigroup, водени от Сет Клайнман.

„В крайна сметка предлагането и търсенето ще се уравновесят, но това ще отнеме известно време“, казва Чип Ходж, който управлява портфейл с облигации за 9 млрд. долара, като управляващ директор в John Hancock.

Запасите от суров петрол в САЩ са се повишили до 456,2 млн. барела през седмицата до 14 август, почти 100 млн. барела над петгодишните средни нива. Производството на страната е нараснало с 8,8% спрямо миналата година до 9,52 млн. барела на ден през юли, най-високите резултати от поне 1920 г., заяви American Petroleum Institute в четвъртък.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е добила повече от квотата си от 30 млн. барела на ден за малко повече от година, сочат данни на Bloomberg.

Саудитска Арабия заяви пред ОПЕК, че производството ѝ за юни е достигнало рекордни нива, надвишавайки предишния си рекорд от 1980 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
нема да здадат не се кози и за тва те разбрах, те тея там може и да имат може и без да имат, не са *** като нас в Еврогейя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
музика ама на бензиностанциите в Европа продължава същата музика, ако искаш моеж и да си я усилиш да я чуваш по-добре .)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
Като каза за златото, гледах един анализ на световните войни, Първата и Втората, Студената не я броя, та, човекът си го каза!И двете световни войни са били с чисто практична търговска цел!Да се изземе златото чрез Германия от Европа и Русия, и да се наложи долара за световна валута!Ако златото е останало в хората, доларът нямаше и да сме го чували.Така, че чакат се промени!Щом златото излиза пак на преден план...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Защо се ядосваш, тя тяхната е за оплакване! Кой знае, какво ги правят по оперативките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
белот
преди 8 години
"...когато трендът се обърне. "Какво имаш предвид ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Днес и следващите година-две, на "шистаците" нефт и газ ще им пречи саудитското упорство. Но, нито то ще е вечно, нито залежите там са безгранични.И %шистаците" измежду производителите ще бъдат изключени от играта, ако дремят. Сега е времето да си напишат домашното за след година-две, когато трендът се обърне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
На всички минусчии или да обосноват открито или да го духат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 19
ing5rov
преди 8 години
Аве баце , аз се притеснявам за Украйна...ми Керито обеща шистак до две години...е са ко праим ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 25
крас
преди 8 години
Е, чак под 40 $ за барел не се е сринала, но и 45,5 $ си е сериозен удар за ИНВЕСТИРАЛИТЕ ВЪВ ФРАКИНГА!!Това е новият финансов балон който каза "ПУК" !!Докога ще се крие този факт и коя ли от големите ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ пак ще гърми?!Всъшност на тези ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ не им пука за опакованите от РЕЙТИНГОВИТЕ АГЕНЦИИ с рейтинг "ААА" пакети от такива токсични облигации!ИНВЕСТИЦИИТЕ В ПЕТРОЛА ЩЕ БЪДАТ СМЕНЕНИ В ИНВЕСТИЦИИ В ЗЛАТО!Наблюдавайте какво се случва с цената на това платежно средство наречено ЗЛАТО!!ЩЕ СЕ МИНЕ ЛИ НА ЗЛАТЕН ЕКВИВАЛЕНТ ПРИ ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ВАЛУТИТЕ Е ВЪПРОС КОЙТО ИМА ЕДИН ОТГОВОР - твърдо "ДА" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още