IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очаква растежът в САЩ догодина да е между 2,8% и 3,2%

Централната банка предвижда безработицата през следващата година да спадне до между 6,3% и 6,6%

11:31 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед очаква растежът в САЩ догодина да е между 2,8% и 3,2%

След като вчера Федералният резерв на САЩ (Фед) оряза с 10 млрд. долара месечната си програма за покупки на активи, централните банкери направиха и прогноза за това колко бързо ще расте американската икономика през 2014 г., съобщава MarketWatch.

Последната тримесечна оценка за икономическия растеж на САЩ поставя напредъка в интервала от 2,8% до 3,2% през 2014 г. Горният край на прогнозата е малко по-оптимистичен от предишния за ръст в интервала 2,9-3,1%.

Също така централната банка очаква безработицата да спада по-бързо от първоначалните оценки. Сега Фед очаква безработицата да се настани между 6,3% и 6,6% през следващата година, като дори да слезе до между 5,8% и 6,1% през 2015 г. До 2016 г. тя трябва да е спаднала под 6 на сто.

Инфлацията, измерена чрез личните потребителски разходи (PCE index), може да варира от 1,4 на сто до 1,6% догодина. И тук Фед занижава прогнозата си. Предишната оценка бе за инфлация от 1,3-1,8%. За 2013 г. очакванията са, че PCE ще нарасне с процент.

Търговците на фючърси залагат, че Фед ще изчака поне до септември 2015 г. преди да покачи лихвените проценти, след като вчера Бен Бернанке предостави нови гаранции, че лихвите ще останат близко до нулата в дългосрочен план, пише Reuters. Преди изявлението на председателя на Фед трейдърите оценяваха на 57% вероятността лихвите да бъдат увеличени до юли 2015 г.

Фед ще продължава да прилага гъвкава парична политика, както и да поддържа рекордно ниските лихви за продължителен период от време – поне докато безработицата не падне до 6,5%.

„Това е много добър изход. Така всъщност те понижиха несигурността. Дадоха ясно да се разбере, че намаляването на обема на стимулите не означава затягане на политиката“, коментира за CNBC бившият председател на Фед в Ню Йорк Фредерик Мишкин. „Мисля, че този път го направиха както трябва. Смятам, че на точно това реагират хората.“

Според него решението на Фед да съкрати с 10 млрд. покупките е повратна точка за инструментите на паричната политика на централната банка.

„Пределно ясно е, че искат да разграничат двата инструмента на паричната политика, които се използват в момента. Единият е програмата за изкупуване на активи, а вторият е управлението на очакванията - или това, което наричаме „бъдещи насоки“.“

„Изобщо не предполагах, че ще действат вчера“, остана изненадан инвеститорът Денис Гартман. „Бих казал, че икономическите условия до някаква степен са подходящи за намаляване на сумата на стимулите. Не съм изненадан, че акциите се изстреляха, че доларът поскъпна и че златото поевтиня. Взетото решение предначерта тези реакции.“

Фючърсните контракти върху федералните фондове поскъпнаха, след като централните банкери обявиха решението си за нивото на лихвения процент. Цените на договорите, обвързани с нивото на лихвения процент, прилаган от Фед, се покачват, докато трейдърите очакват, че Фед ще се забави с решението си да увеличи лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още