IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 г. - годината на протестите

Българите ще продължат с шествията си като проява на недоволство срещу властта и през 2014 г.

10:16 | 30.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През лятото протестите срещу правителството на Пламен Орешарски бяха най-многобройни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През лятото протестите срещу правителството на Пламен Орешарски бяха най-многобройни. Снимка: Ройтерс

Отново последва период, макар и от само две седмици, през който нямаше протести, но решението на парламента на 14 юни да назначи за шеф на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски изкара хиляди несъгласни с този избор още същия ден на площада пред Министерския съвет.

Над 10 000 души се включиха в шествието в София до "Орлов мост", а малки протести имаше също и в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и други градове в страната.

От този ден недоволните срещу новата власт се организираха в социалните мрежи, където се популяризираха под името ДАНСwithme (от едноименния хаштаг).

В отговор на протестите поддръжници на управляващите организираха контрапротести. Всяка вечер те се събираха пред НДК, за да поискат да се даде шанс на властта и започнаха да събират подписка в подкрепа на Орешарски.

След като президентът Росен Плевнелиев обяви, че сваля доверието си от правителството, контрапротестът се премести пред сградата на Президентството, а поддръжниците на кабинета поискаха оставката му, защото вече не е „обединител на нацията“.

Въпреки че броят на протестиращите намаляваше с всеки изминал ден, на 40-ия ден се стигна до сблъсъци между тях и органите на реда.

Окървавеният протест стана популярен като „нощта на белия автобус“.

Причината за сблъсъците стана решението на МВР да изведе от парламента трима министри и депутати с автобус, които попаднаха под обсадата на протестиращите.

Макар да знаеха, че недоволните всяка вечер в 19,30 ч. са пред сградата на Народното събрание, представителите на кабинета и депутатите се събраха на късно заседание, за да обсъдят предстоящата актуализация на бюджета. Протестиращите отказаха да им позволят да напуснат сградата, но полицията закара автобус, на който ги качи, за да ги отведе оттам и очаквано предизвика още по-голям гняв сред и без това недоволните от властта.

Така се стигна до сблъсъци между органите на реда и протестиращите, които завършиха с осем ранени граждани и двама пострадали полицаи, а обсадата на парламента продължи до близо 3.30 сутринта на 24 юли.

През август броят на контрапротестиращите, както и на протестиращите, силно намаля, след като депутатите излязоха във ваканция.

Дългоочакваното първо есенно издание на антиправителствения протест #ДАНСwithme на 4 септември, наречено "Голямото посрещане" заради първото заседание на депутатите, се превърна от спонтанен граждански протест в преброяване на симпатизанти на БСП и ДПС, и на ГЕРБ от друга страна.

Тогава пред храма-паметника „Св. Ал. Невски“ бяха събраха контрапротестиращите, с които се срещнаха депутати от БСП и от ДПС, а на няколкостотин метра пред входа на парламента бяха протестиращите в подкрепа на ГЕРБ.

Все пак заради засилените мерки за сигурност до сблъсъци и конфликти не се стигна.

Пет месеца след началото на протестите, и студентите решиха да се включат в тях. На 12 ноември обявилите се за „ранобудни студенти“ окупираха Ректората на СУ „Св. Климент Орхидски“.

Примера им последваха студенти от университетите във Велико Търново, Пловдив, Благоевград, след тях и тези от НАТФИЗ, УНСС.

Студените прекратиха окупацията на Ректората пет дни по-късно и преминаха към други форми на протести.

Те направиха няколко съвместни пърформанси заедно с колегите си от НАТФИЗ и УНСС на стълбите на Ректората и пред парламента. В тяхна подкрепа преподаватели оградиха сградата на парламента с книги.

На 14 декември, когато станаха 6 месеца от предложението за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, вътрешният министър Цветлин Йовчев бе блокиран за кратко от протестиращи студенти в ресторанта на Клуба на архитектите в София.

През следващите дни министрите на Орешарски направиха отчети за свършеното от тях за първата половин година и се похвалиха с добри резултати, но протестите не спряха, а прогнозите на анализаторите са, че българите ще продължат с шествията си като проява на недоволство срещу властта и през следващата година.

Още новини за политическата ситуация в България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
ХА-ХА-ХА... протести?ШПИЦ-КОМАНДАТА на партия ГЕРБ,В състав от 20 талибана се правят на мъже, обикалят ги 50 биячи на мафиота Р.Николов - "Пашата"- ударния отряд на ГЕРБ, като ги пазят от "народната любов, десетина реститутки, един *** и няколко свиркаджийки и ИСКАТ ВЛАСТТА!Защото Баш Буда-лата, каза: "Аз искам само три неща - ВЛАСТ, ВЛАСТ и ВЛАСТ, и ако не я взема, като Башар Асад в Сирия - камък върху камък няма да оставя, та камо ли живи хора!"А Великият Български Народ е казал: - "ГЛАДНА КОКОШКА - ПРОСО СЪНУВА".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
История на "Протестите"...Избори... - ГЕРБ купили от Мишо-бирата 10 ТИР-а с бира, но, дойде "Костинброд" и... ГЕРБ остана в опозицияИ Кой, Кой да изпие бирата:- Ще поканим Буда-лите, но... не за победа, а за "Оставка" на правителствотоСъбраха се, изпиха бирата и се разотидоха- Да си купим Протестери Протестери взеха парите, повикаха и се прибраха на топло- Лесно е да купим студентите! Но, Талибаните изядоха лютеницата на кака Милка и сами разбраха, че нищо не разбиратАми сега? - То не ставало само с лапане, рязане на лентички и Винету, тлябвало и акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още