IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. може да е рекордна за глобалните инвестиции в бизнес имоти

От началото на годината бизнес имотите в света са привлекли инвестиции за 800 млрд. долара

16:33 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европа, Африка и Близкия изток

Повторното отваряне на икономиката и намаляването на броя на заразените с COVID, особено в Европа, възстановяват доверието на инвеститорите и връщат инвестиционните обеми в региона на нивата им преди пандемията.

Общият обем е нараснал с 56% на годишна база през третото тримесечие до 94 млрд. долара. От началото на годината обемът на инвестициите се е увеличил с 10% спрямо същия период на 2020 г. и намалява с 2% спрямо 2019 г.

Швеция (186%), Нидерландия (126%), Германия (96%) и Великобритания (68%) са на челно място по годишен ръст на инвестициите през третото тримесечие, движени основно от сектора на многофамилните жилища. Тук влиза и придобиването от компанията Heimstaden на портфейл от жилищни имоти в Германия и скандинавските страни на стойност 9,1 млрд. евро.

Делът на секторите на многофамилните жилища и на индустриалните имоти в общия обем от инвестиции в ЕМЕА е достигнал съответно 27% и 19% през третото тримесечие. И двата сектора са получили значителен тласък от пандемията, тъй като капиталите са се насочили основно към тези два сектора.

Пазарите в Германия, Швеция и Нидерландия са станали зрели с повишеното предлагане на многофамилни жилища. Очаква се те да бъдат последвани от Великобритания и други пазари, което ще доведе до още по-голям ръст на континента. Апетитът на инвеститорите и търсенето от потребителите на индустриални имоти са останали силни благодарение на ръста на електронната търговия.

Делът на офис сектора в общия обем от инвестиции е намалял до 31% спрямо около 40% преди COVID заради продължаващата несигурност за използването на офисите. Но той все пак има най-голям дял от всички сектори на фона на възобновяването на ръста на наемите на водещите пазари и започналото завръщане в офисите от наемателите и вземането на решения за наемните договори.

Въпреки продължаващия спад на инвестициите в търговски площи през следващите тримесечия може да се очаква възстановяване благодарене на относително ниските цени на търговските площи. Ръстът на инвестициите в хотели през третото тримесечие показва, че най-лошото за сектора е отминало с много малко продажби на потиснати активи.

Азиатско-Тихоокеански регион

Инвестициите в Азиатско-Тихоокеанския регион са нараснали с 24% на годишна база през третото тримесечие до 34 млрд. долара. От началото на годината те достигат 102 млрд. долара, което е ръст с 41% спрямо същия период на 2020 г. и са точно толкова, колкото през сравнимия период на 2019 г. Нарушаването на веригите за доставки и растящите цени на суровините засягат перспективите пред икономиката на региона, което вероятно ще занижи обема от инвестиции в бизнес имоти през 2022 г.

Хонконг (354%), Австралия (121%) и Япония (89%) са начело по годишен ръст на инвестициите през третото тримесечие. В Япония продажбата за 2,5 млрд. долара и обратното наемане на централата на компанията Dentsu отразява глобална тенденция корпоративните наематели да изключват притежавани недвижими имоти от счетоводните си баланси.

Други големи офис пазари като Сеул, Шанхай, Мелбърн и Хонконг също са се представили добре през третото тримесечие. Наред с трофейните активи вторични офиси на първокласни локации с потенциал за модернизиране и препозициониране също привличат интерес заради търсенето на качество от наемателите. Делът на офис сектора в общия обем от инвестиции в Азиаско-Тихоокеанския регион остава близо до 50%.

Делът на индустриалните имоти леко се е свил на тримесечна база до 21% през третото тримесечие, но е останал доста над средното ниво от 13% между 2015 и 2019 г. Почти всички страни са отчели силен растеж по време на пандемията, особено Австралия и континенталната част на Китай. Силното търсене от инвеститорите е станало причина за още по-голямо свиване на доходността от основни активи и е накарало някои инвеститори да поемат по-голям риск.

Търговските площи и многофамилните жилища са съставлявали по около 10% от общия обем на инвестициите, като той расте през третото тримесечие. Инвестициите в хотели все още не са се възстановили в очакване на по-широко премахване на ограниченията за пътуване. Тези сектори може да постигнат растеж през четвъртото тримесечие и догодина, тъй като капиталите ще търсят контрациклични възможности на фона на затягането на доходността.

Глобални прогнози

CBRE очаква, че глобалните инвестиции в бизнес имоти ще отчетат силно четвърто тримесечие и рекордна 2021 г. Силната инерция продължава за инвестициите в многофамилни жилища и индустриални имоти, докато инвестициите в търговски площи и хотели се очаква да се възстановят с увеличаването на международната мобилност. Силно очакваното възстановяване на офисите се случва в крайградските пазари, а компанията прогнозира, че градските пазари ще последват примера им догодина.

CBRE очаква нарастване на глобалния обем на инвестициите в бизнес имоти с около 28% през 2021 г. благодарение на силните основи и по-умерен растеж от 8% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още