IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Зад идеите за пенсионна реформа няма разчети, липсват и цели

Не се виждат ориентири, че това са правилните стъпки, а това носи риск от задълбочаване на финансовия дефицит в НОИ

08:10 | 02.04.15 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Нейков.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Иван Нейков. Снимка: Личен архив

След 20 години например ще бъде ли балансиран бюджетът на НОИ, ако мерките на Калфин бъдат приети?

Експертният ми отговор е - не знам, защото няма разчети. Надяваме се, че някой ги прави, защото всеки законопроект трябва да има оценка на въздействието. На база на разчетите след пет години ще разберем на прав път ли сме или трябва да правим някаква корекция.

Какви мерки липсват сред предложените?

В основата на направените предложение стои тревогата от увеличаването на дефицита в НОИ и общото състояние на бюджета, това са принудителни мерки от дефицита. Но ако искаме да развием осигурителния си модел, липсват много важни неща.

Не може да имаме стабилна пенсионна система, без да имаме съвършено нова политика по доходите и не може да имаме решение на проблемите само с увеличаване на социалните осигуровки. Второ – не виждаме влиянието на демографската характеристика на обществото ни. Осигурителната система трябва да започне да работи по финансирането на нови социални рискове, свързани с увеличаващия се дял на възрастното население, тъй като ще расте броят на хората, които сами няма да могат да се справят с живота, особено самотните възрастни, за които трябва да бъде въведен нов осигурителен риск, какъвто не се предлага в момента – предоставяне на дългосрочни грижи на населението.

Вместо това виждаме едно безкрайно разтегнато във времето предложение, което няма да постигне очаквания ефект.

Предлага се нарастване на осигурителните вноски, срещу което работодателите традиционно възразяват, а и е в контраст с обещанието на управляващите за запазване на нивата на данъци и осигурителна тежест?

Единственият правилен път е увеличаването на осигуровките. Давам си сметка обаче, че по този показател каквото и да се предложи, от другата страна ще опонират, че ще се увеличи сивата икономика. Това ще бъде диалог между глухи.

Пак са необходими разчети и ако те покажат, че е необходимо увеличаване на осигуровките в определен размер, за да бъде намален трансферът от републиканския бюджет за НОИ, и ако се каже, че с тези спестени пари ще се финансира здравеопазването например, това означава, че ще има и по–здрави работници. Ако се каже, че спестените пари ще отиват само за образование, тогава за работодателите ще е ясно, че ще получат по-квалифицирани работници.

Тоест обяснението, че ще увеличаваме вноските, за да се намали дефицитът в НОИ, това не мотивира работодателите. Така че увеличение нека да има, но при постигане на мотивация за приемането им.

Отлага се отново решението за пенсиониране в сектор „Сигурност” и за ТЕЛК-овете?

Засега виждаме, че конкретни отговори на тези неудобни въпроси няма, пращаме ги някъде за преговори по други ведомства. Това е най-горещият картоф, с който се сблъсква един социален министър. Важна е и политическата подкрепа за радикалните мерки и куражът за прокарването им.

Остава валидно предложението за прехвърлянето на вноските към Сребърния фонд? Финансовият министър коментира, че има 1-2% от хората, които искат да си прехвърлят вноските за втора пенсия от УПФ?

Много интересно изявление, защото ако е вярно, защо беше цялата буря през декември по отношение на законодателството, което противопоставя втория на първия стълб. Или не е вярна тази теза, или ако е вярна – не разбирам истерията. Отново не е ясно каква е целта и отново няма разчети. Но безспорно - ако човек си премести средствата от място, където парите му се управляват, към друго, където не се управляват, при всички положения той ще загуби. При местене от капиталови фондове към солидарни хората губят пари и това трябва да се знае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
Истината е 1) криминализиране на укриването на осигуровки 2) криминализиране на сенчестата икономика 3)тотална прозрачност в НОИ и лична партида за справки 4)за пенсионната система трябва да се каже първо ,че около 2000год. вноските са намалени от 32% на 17% и като сложим 1 000 000 емигранти (раб.сила) е нормално да има дефицит в НОИ и съм описал всичк0 - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/15628751439907145) От юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - Конституцията трябва да се спазва тоест ако на някой не му отърва да се отказва от бълг. гражданство 6) референдуми за здравната ,пенсионна и данъчна системи тоест за основни политики на държавата след като се обясни всичко ''така ,че и баба ми да разбере'' е казал Айнщайн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
honaniga
преди 9 години
Най-големият проблем е демографската криза, която за съжаление ще продължава да се задълбочава. Говоря за количествена (имиграция, смъртност) и структурна (увеличение на държавно зависимете)Без върховенство на закона, добро здравеопазване и образование няма как да върнем имигрантите си и да привлечем нови и то високо образовани.Друга опция е драстично намаляване на държавния апарат. Постиженията им са много дискусионни а и в много случаи пречат.В "по-назадничавите" държави се подкрепят и се насърчават хората които искат да са държавно независими и да не са бреме. Тези държави хвърлят усилия и средства за неща над това дали ще се нахраним и дали ще ни е топло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Няма ли начин да замениш малките букви в постовете си с главни, а главните - с още по-големи и с различни цветове? По този начин по-пълноценно ще възприемаме мислите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
honaniga
преди 9 години
Абсолютно те разбирам. Аз също искам да се осигурявам на минимална пенсия и от там нататък аз ще си направя сметка. Проблемът е, че 90% от нашите сънародници не си правят тази сметка а им се иска да имат пари за старини. Така че ние ще си плащаме и за тях като попове и ще се греем с чувството за солидарност и патриотизъм. Ако не намериш начин да се осигуряваш на минимална заплата няма как да избягаш от солидарността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Реформа има само тогава когато се променя системата , а не цифрите и числата!Принципа на СОЛИДАРНАТА ОТГОВОРНОСТ е най висша форма на безодговорност. ПРИ НЕГО ЕДНИ ПИЯТ , А ДРУГИ ПЛАЩАТ. Зачервени като кръводарители пенсионирани военни и ченгета които не са вкарали и лев от ЗАПЛАТИТЕ СИ в системата се обгрижват за тяхното БЕЗДЕЙСТВИЕ в случващият се тотален РАЗПАД на държавата.КАКВО СЕ СЛУЧВА С ВНОСКИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО НЕ СА ПРЕЖИВЕЛИ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ? Защо техните наследници не получат пълния размер на натрупаните от тях средства?АМИ ЗАЩОТО НЯМА ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ ОТ КОИТО ДА Е ВИДНО КОЙ КАКВО Е ВНЕСЪЛ.А иначе *** като този от снимката ще ми говорят за СОЛИДАРНОСТ за равенство братство и КОМУНИЗЪМ.АЙДЕ СТИГА.ВАШИЯ КОМУНИЗЪМ НИЕ ГО ПОСТРОИХМЕ С ЛИШЕНИЯ И ЖЕРТВИ И С ЦЕНАТА НА ЕДНА ОБЕЗЛЮДЕНА ДЪРЖАВА.ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСКИ РЕФОРМИ БЕЗ ВАС И ВАШИТЕ НЕДОНОСЧЕТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 2
senzor
преди 9 години
С тези 60 процента които се плащат от бюджета се изплащат пенсиите на тези които никога не са внасяли вноски за пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
senzor
преди 9 години
Време е да се каже високо че единствено трета категория работници реално заработват пенсиите си и правят достатъчно вноски в НОИ. Всички останали са на държавна издръжка и пенсиите им се изплащат в голяма степен от бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Г-н Нейков,С вашата социалистическа пенсионна система работеща на принципа на СОЛИДАРНОСТТА доникъде няма да я докараме. В момента системата е една каца без дъно в която около 1,5 милиона българи са впрегнати като животни да НАЛИВАТ в пробитата каса на НОИ.КОИ ТОЧАТ ОТ СМЕТКАТА НА НОИ ?1/ Размножаващи се като *** *** с техните социални помощи.Защо в сметката на НОИ освен парите за пенсии влизат и социалните бре?2/ Кога най после от ЗАПЛАТИТЕ на държавните хрантутници ще се отчислява вноска както към НОИ така и към НЗОК? Защо бюджета плаща вноските им?ДОКАТО НЯМА ЛИЧНИ ПАРТИДИ НЯМА ДА Е ЯСНО КОЙ ПИЕ И КОЙ ПЛАЩА. Не е необходимо да правиш разчети за да разбереш, че с тази СОЛИДАРНОСТ до 2-3 години пенсионната система ще е фалирала.ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ТАКА НЕЙКОВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
марин
преди 9 години
Извинявам се, "инвалидни" да се чете "псевдоинвалидни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
марин
преди 9 години
Ясно е, че показателят "средна продължителност на живот" е доста податлив на разни статистически еквилибристики. Всъщност най-точният критерий за този осигурителен риск е "продължителността на получаване на пенсия", диференцирана по пол и категория осигурени. Но, някак си не им се захваща за него.А за циреите на системата - неосигуряващи се, ранни пенсии - инвалидни, шапкарски и др. сте абсолютно прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още