IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Явор Костов: Всяка рестрикция при лечението ограничава достъпа на пациентите

Не трябва да се допуска ощетяване на генерични и биоподобни лекарствени продукти заради бюджетни ограничения, смята ръководителят на Mylan в България

08:11 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Ръководите Mylan в България от 2015 година. Разкажете повече за профила на компанията.

Компанията има уникален профил на пазара у нас. Продуктовата листа е диверсифицирана с много терапевтични възможности. Включва брандирани лекарствени продукти под патент и без патент, генерични лекарства, препарати без лекарско предписание, медицински изделия.

Като профил и диверсификация компанията е с много широко портфолио и почти няма аналог на пазара. В България портфолиото включва 65 лекарствени продукта – иновативни, генерични, ОТС лекарства (без лекарско предписание), а глобално те са над 3 000. Около една трета от предлаганите на нашия пазар лекарства се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса.

Независимо, че компанията стартира като генерична в световен мащаб днес в нея работят над три хиляди специалисти в развойна и изследователска дейност и активно инвестира в тази посока. Разполага с над 4 000 съществуващи патента. За 2018 г. глобално са предвидени 1 800 нови регистрации, което означава, че потенциалът за развитие на компанията в България е голям.

Кои терапевтични групи покрива портфолиото в България?

Mylan е лидер в гастроентерологията, има добри позиции в сърдечно-съдовите заболявания, централната нервна система, инфекциозни заболявания, дерматология, алергология, женско здраве. Осем от десет болници в страната работят с лекарствени продукти на компанията.

Какъв е фокусът на българския пазар?

Фокусираме се върху социално значимите заболявания, където има непосрещнати нужди - онкология, лечение на СПИН, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Компанията е лидер в света по брой опаковки при лечението на СПИН и осигурява достъп в региони с ограничен такъв – например в Африка. За момента в България не разполагаме с това портфолио и е насока, в която можем да се развием.

Към днешна дата компанията предлага диверсифицирано портфолио, но стартира като генерична. Допускам, че сериозен акцент поставяте върху разработването на биоподобни продукти, които стават все по-важни за балансиране на здравните системи.

В момента Mylan разполага с една от най-големите платформи за развитие на биоподобни лекарства. 16 такива продукта са в процес на развитие и все още не са регистрирани. Имаме много партньорски отношения с различни биологични изследователски центрове, за да доведем до пазара биоподобните лекарства. Работи се за биоподобен инсулин например. Смятаме, че това са насоки с потенциал, където има непосрещнати лекарствени и медицински нужди.

Какви са позициите на компанията като пазарен дял?

Само за миналата година на българския пазар компанията е внесла 4,4 милиона опаковки, или един от пет български пациенти са се лекували с медикаменти на Mylan. Делът на компанията у нас расте и в опаковки, и в стойност – около 2% и по двата показателя. Очакваме растежът да продължи. Имаме какво да предложим на пазара, ще се развиваме в социално значимите заболявания, онкология, диабет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още