IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спънки и неизвестни пред пазара на имоти в Япония

Засилват се опасенията дали премиерът Шиндзо Абе наистина ще успее да реформира и преобрази японската икономика

11:13 | 25.04.14 г.
Спънки и неизвестни пред пазара на имоти в Япония

За пазара на имоти в най-големите градове в Япония – Токио и Осака, се очертава натоварена година. Много от водещите инвеститори определят Страната на изгряващото слънце ако не като най-добрата, то поне една от най-добрите дестинации в света, към която да насочат парите си, пише онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Имотите в Токио станаха изключително популярни сред инвеститорите. От инвестиционната компания BlackRock коментират, че ситуацията в столицата на Япония е почти същата като през 80-те – свободните площи намаляват, което подкрепя наемите на бизнес имотите.

Пазарът на жилища в Токио е и с най-добри перспективи за висока възвръщаемост през следващите пет години, според независимата консултантска компания от Хонконг Real Estate Foresight.

Увеличението на данъка върху продажбите обаче и стабилизирането на йената на валутните пазари накараха заинтересованите от Япония да помислят още веднъж. Международните инвеститори си задават въпроса дали програмата на премиера Шиндзо Абе - т. нар. „Абеномика“, наистина ще успее да реформира и преобрази японската икономика.

Засега фундаментите за бетона и тухлите изглеждат добри. Разходите за заемни средства са ниски, а наемите растат, което предлага атрактивен спред. Заетостта на жилищата в Токио освен това надхвърля 95% за първи път от над 4 години, което подкрепя ръста на цените на апартаментите.

Същевременно за първи път от шест години се отчита и ръст на цените на земята в големите градове в Япония.

Йената се обезцени с 35% от избирането на Шиндзо Абе до края на миналата година. Това подкрепи пазарите на акции – индексът Nikkei 225 се повиши с 52% през миналата година.

По-слабата йена донесе добри новини за нарастващото население на Токио и Осака. Двата града редовно оглавяват класацията на най-скъпите градове за живеене, изготвяна от Economist Intelligence Unit (EIU). През последните 12 месеца обаче те изгубиха позициите си, а лидер в класацията стана Сингапур.

Валутата на Сингапур поскъпна с 40 на сто през последните 10 години, което обяснява придвижването напред в класацията на мегаполиса.

През февруари главният икономист на EIU Саймън Баптист отбеляза, че умереният инфлационен натиск е все по-вероятен на фона на ръста на корпоративните печалби. Групата прогнозира, че през тази година икономиката на Япония ще отбележи повишение от 1,7% - колкото и миналата. Това ниво на растеж обаче отбелязва значителен прогрес след двете десетилетия на безцелно лутане на японската икономика.

Имотите са сред активите, които предоставят защита от инфлация, отбелязва изданието. Йената обаче спря да поевтинява и от началото на годината дори е поскъпнала с 2,5%. В отговор Nikkei изгуби 11 на сто към 23 април. Това съвпадна с влошаването на инвеститорското доверие и очакванията за икономиката на Япония и пазара на имоти.

„Времето на Абе да осъществи реформите изтича“, предупреждават от Société Générale, като подчертават, че доверието на инвеститорите е на най-ниско ниво, откакто Абе беше избран за премиер през 2012 г. Дори и Японската централна банка да излее още повече пари в икономиката през втората половина на годината, „голямата корекция на стойността на йената вероятно е вече зад гърба ни“, посочва банката.

Все още не е ясно и как увеличеният данък върху продажбите в Страната на изгряващото слънце ще въздейства върху пазара на имоти. От BlackRock също изразяват притесненията си, като допълват, че около 40% от разходите за имоти в страната са за бавно напредващите публични проекти.

Заинтересованите от вложения в Япония наблюдават два фактора, които могат да променят напълно хода на играта. Шиндзо Абе обмисля да намали корпоративния данък за сметка на данъка върху продажбите. Корпоративният данък в страната е 35,6% - доста по-висок от средните 25% за развитите икономики. Икономистите наблюдават дали ако това се случи, ще последва увеличение на заплатите и капиталовите разходи, както и на поемането на повече риск от бизнеса.

Другият фактор е Транс-тихоокеанското партньорство, което тотално може да пренареди търговските взаимоотношения на Япония.

Друг тревожен фактор за пазара на имоти е намаляващото население на страната. Населението на Токио и Осака обаче продължава да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още