IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще влезе ли в сила забраната земеделски земи край морето да се превръщат в строителни терени

Засегнатите собственици на имоти ще получат еднократно обезщетение от страна на държавата, без да се пристъпва към отчуждаване, посочи Борис Милчев

22:00 | 31.10.23 г.
Снимка: Община Царево
Снимка: Община Царево

Забранява се промяната на предназначението на земеделски земи, които попадат в цялата 100-метрова зона „А“ по Българското Черноморие. Ограничението е заложено в промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), внесени в Народното събрание. Това обясни в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria Борис Милчев, правен консултант на Камарата на архитектите в България.

Вносители на промените (вижте предложенията тук) са знакови политически фигури от различни партии – Кирил Петков („Продължаваме промяната“), Бойко Борисов (ГЕРБ), Христо Иванов („Демократична България“) и Делян Пеевски (ДПС).

„Основание за промяна на предназначението на земеделски земи в имоти за други функции е влезлият в сила подробен устройствен план“, посочи Милчев. Той предупреди, че приемането на тази забрана ще компрометира всички действащи общи и подробни устройствени планове по Черноморието. „В мотивите към внесените промени липсва изследване какво ще е въздействието на тези текстове“, потвърди юристът.

С внесените промени в ЗУЧК се предлага и ограничаване на строителството в 500-метровата зона от плажовете за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла-Карадере и Корал. Те получиха такъв статут през 2016 г. Вносителите посочват в мотивите си, че това е първа стъпка за прекратяване на случаите на презастрояване по морето, като целта е поетапно възпрепятстване на бъдещо строителство на „първа линия“ с цел запазване на крайбрежието по Черноморието в автентичния му вид и осигуряване на необезпокояван масов достъп до природните забележителности и морския бряг.

Промените предвиждат еднократно обезщетение на засегнатите собственици на имоти от страна на държавата, без да се пристъпва към отчуждаване. „Ще отпадне възможността за застрояване на тези имоти, като те ще се използват само за земеделски цели“, обясни Борис Милчев.

Според него по този начин се намалява стойността на имота и собствениците ще бъдат компенсирани за това. По думите му хипотезата е нова за българската нормативна уредба. Конституцията на България дава възможност за принудително отчуждаване на имоти, а в случая има ограничаване на права, без имотите да бъдат отнемани в полза на държавата.

Милчев потвърди, че редът за обезщетяване все още не е ясен, но се надява на подзаконово ниво да се определят подходящи критерии. Той обясни, че приемането и влизането в сила на тези промени в ЗУЧК ще спре действието на устройствените планове, тоест ще има ретроактивно действие по отношение на 500-метровите територии зад трите плажа.

„Ако вече има издадено разрешение за строеж в тези зони, проектите би трябвало да могат да се реализират. Но ако има само действащ устройствен план, който предвижда застрояване, без издадено разрешение за строеж, тогава се предлага да се спре действието на плана и да не се допусне застрояване върху имота. Това е особена фигура и на практика този параграф е неприложим“, коментира юристът.

Ще се намери ли баланс между публичния и частния интерес? Как ще повлияят промените на инвестиционният интерес към българското Черноморие?

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още