IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Страната ни се изкачва в глобалната класация на Global Property Guide, цените са направили опит за ръст в края на миналата година

13:19 | 20.03.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Цените на жилищата са направили опит за ръст в края на миналата година, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

За периода октомври-декември 2013 г. цените, с корекция на инфлацията, са се повишили с 0,38% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие отбелязаха увеличение от 0,93%, а през второто – 0,95%. За сравнение, през последните три месеца на 2012 г. беше отчетен годишен спад на цените от 5,42%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата не са се променили, сочат още данните.

Страната ни продължава да се изкачва и в общата класация на Global Property Guide. През последните три месеца на миналата година сме на 27-мо място от общо 43 пазара на имоти, докато през предходното тримесечие бяхме на 30-та позиция.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 21,5% през последните три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и 8,27% спрямо предходното тримесечие.

Втората позиция в класацията е за Естония, където цените на жилищата отчитат ръст от 16,55% на годишна база и 5,7% за тримесечието. Третото място е за Тайван с повишение от съответно 14,46% и 1,9%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година се допълва от Филипините, Шанхай (Китай), САЩ, Нова Зеландия, Сао Паоло (Бразилия), Виена (Австрия) и Австралия.

На другия полюс е пазарът в Румъния, където е отчетен най-силният спад на цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г. - 10,4% на годишна база и 2% спрямо предходното тримесечие.

Следва Индия, където намалението на цените е над 9% на годишна база, въпреки че за тримесечието е регистриран ръст от 1,3%. В Гърция е регистриран спад на годишна база от 7,26% и за тримесечието – от 3,48%.

В глобален план възстановяването на жилищните пазари продължава, като най-ясни сигнали за ръст има в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още от Global Property Guide. В Европа се наблюдава ясно разделение на жилищните пазари „на две скорости“. Единствено в Украйна обаче се отчита, че ситуацията се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

109
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 10 години
Така ... Люлин 4, боксониера в окаяно състояние (29 кв.м. реални), последен етаж (14), но с отлична панорамна гледка ...Купувам я за 28'322 лв., което включва цена + брокер + нотариус !!! :-))Сделката до тук е екстра, нали ;-))Влизам с багера и всичко правя на ново, вкл.изолация и покрив, който е над мен! Колко струва това ли ? Хайде сега експертите, които пишат толкова много тук, да кажат :-))Значи, вложил съм 15'500 лева, което включва абсолютно всичко (!), вкл. пропуснати лихви (ако не бях инвестирал щях да имам лихва, нали ;-)) ).Смятате ли ? Станаха грубо 44'000 лв., без обзавеждането!При 300 лв. месечен наем ми счупиха телефона и ми падна батерията, защото ремонтът е супер и чисто нов, отлична панорамна гледка и т.н.Тия дни ми се наложи да довърша нещо по ремонта и мисля да го пусна на 310 лв., необзаведен, но и на 300 лв. да сколасам ... сметнете колко прави това като годишна доходност ;-))Да сверим резултатите ... който е получил 8,18 % получава отливен (6).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 10 години
Колега, не си наясно с пазара на имоти и наеми...Първо, правиш някакви калкулации с отдаване под наем на голям апартамент, даже прекалено голям, за да излезе сметката ти съвсем крива!! Разбира се, че това е глупаво! Най-доходоносно е да се инвестира в боксониера или гарсониера!!!Второ, нямаш представа за цените на пазара, цените на ремонтите, животът на обзавеждането, данъците и т.н. Извинявай, но говориш наизуст и са някакви свободни съчинения, без практически опит...Трето, трябва много добре да изчислиш всички параметри на сделката, защото на пазара има добри и куци оферти - ако ти или някой твой познат се е прецакал, това не означава, че пазарът е лош и всички ще се прецакат ;-)И за каква амортизация говориш ???Аз ти казвам, че цените са супер ниски и го взимам апартамента, за да го продам при следващата стабилизация на цените, а ти ме набутваш с амортизация :-)) Това да не е компютър, който да трябва да сменя след 2 години ?ОК ... ще Ви разкажа за една моя сделка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 10 години
Леко ти е стара информацията - към момента е 7% и тенденцията е да пада за напред още ;-)) Въпрос на време е.Освен това аз говоря за инвестиция, която в момента ми носи доходност над банковата, а след 5-7 години ще ми донесе печалба от продажбата ( това ми е основната идея ! ), след като години наред съм имал доходност над банковата лихва ;-))Бизнесът с наеми преди беше нерентабилен, но в момента вече е!Може би след време нещата пак ще се обърнат, но, повярвай ми, смятал съм ги сметките преди, смятах ги и сега - в момента инвестицията в имот вече си заслужава :-)) Стига да си си направил добре сметката :-))Грешиш и за хората с парите - точно те са продали на върха и сега чакат да купят от дъното и вече го правят! Сигурно си чул за раздвижването на пазара, което всъщност е темата и на статията, под която пишем в момента ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 0 rate down comment 0
Crux
преди 10 години
Абсолютно вярно, но у нас има следната малка особеност - на практика ВСЕКИ е притежател на някакво жилище. Тъй че покупката на ново жилище в огромния процент от случаите е финансирана до някаква степен с пари от продажбата на друго жилище. Дори по времето на безогледното кредитиране "па-па-па" реално много малко хора купуваха с ипотечен кредит за цялата сума.Пазара на имоти аз го виждам по следния начин: В близките няколко години движение на цените на практика няма да има - нито нагоре, нито надолу. Просто трябва да минат няколко години, да се поизчистят лошите кредити, икономиката в БГ и в Европа да живне. След това - панеляците са тотална щета и цените им ще са само надолу, ако изобщо някой пожелае да си купи панел, а на новото строителство - нагоре поради липса на достатъчно предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 1 rate down comment 0
Crux
преди 10 години
Ми кво да ти кажа... Живях над 10 години под наем в 3 различни апартамента - първо само с жена ми като гаджета, после като семейство с едно дете, после като семейство с 2 деца... Като наемаш, е много важно да гледаш какъв е хазяинът - ако те гледа с мазни свински очички като ходещ портфейл - бягай надалече. Нашите бяха много свестни, а и ние никога не сме забавили наем, плащахме най-чинно всички сметки и нищо не сме строшили или гепили.При бизнеса с наеми на Запад има една много важна особеност - апартаментите се дават необзаведени. Тук необзаведен апартамент никой не иска, а обзавеждането вдига много цената. Затова и не смятам, че има особена възвръщаемост, освен ако не си наследил апартамента от баба си и нямаш никакви разходи по придобиването. Но дори и в тоя случай за момента е по-изгодно да продадеш жилището и да сложиш парите на влог, отколкото да го ремонтираш и обзавеждаш и да чакаш възвръщаемост от наем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 1 rate down comment 0
Crux
преди 10 години
И още нещо. Хората с пари, доколкото ги има в България, отдавна вече са си напазарували предостатъчно апартаменти, за да ги смяташ в графата "потенциални купувачи".В целия свят основните купувачи на жилища са т. нар. "first home buyers" - предимно по-млади хора и семейства, които купуват жилище с цел ползване, а не спекула. И у нас е така. Тези хора по правило нямат много средства и разчитат на голям ипотечен кредит. Като няма кредити, както е в момента, няма и сделки. Единственият начин пазарът да се размрази и цените да се вдигнат е да се отпуши кредитирането. При 22% лоши ипотечни кредити това няма да стане в близките няколко години. После - един Господ знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
прав си за едно нещо-покупката на жилище е почти винаги емоционално решение(дори и за тези, които го купуват, за да го дават под наем).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
но за всичко друго си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
има си причина да е такъв манталитета, не е непременно грешен. Докато бях студент живеех под наем и ми се е случвало всякакви абсурди-от това да се мъчат два пъти да ми приберат наема, през това да си заваря хазайката да ми рови из нещата(в моя самостоятелен апартамент-т.е. тя не би трябвало да има достъп), като мина и край това, че е възможно да те изхвърлят по средата на месеца, щото детето на хазяйката се прибрало от чужбина, или пък 2 пъти в седмицата "изненадващи проверки" в апартамента ("как ще ме спреш-той си е мой"). Но ако го дадеш да се управлява от "професионалисти" е малък шанса да видиш нещо по-добро като отношение. В бизнеса с наемите има пари-процентно е същата възвращаемост като на запад, но просто тук никой не харесва възвращаемостта на западните компании-в Англия за 6% възвращаемост се избиват, тук ти викат, че си глупав да инвестираш в такива мероприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Освен това-не включвам такива препъни камъни като-основен ремонт в началото на покупката(дори за апартамент под наем-дограма, баня, кухненски шкафове, настилки, латекс и шпакловка на всякъде, смяна на ВиК и ако е нужно смяна на ел. инсталация-10 000 смятам, че ще е доста позитивна прогноза); пълна санировка(това не значи просто изолация, а и заварка примерно на връзките между панелите и подмяна на щранговете и ел. инсталацията и т.н.-да приемем за гарсониера, че ще са....2000 лв?); нанасяне на младо семейство, което не плаща зимните месеци(нямаш право да гониш семейство с деца между декември и април, дори да не си плащат ни наем ни сметки); наводнения от съседите(тук някой ще ми противоречи, че може да се застрахова апартамента-да провери колко реално дават обезщетение или пък, че съседа ще постъпи съвестно и ще си покрие щетите-това е малък шанса-там може щетите да са от 100 до 10 000 лв); финансови кризи(два пъти за двадесет години-97ма и 2008-12та да кажем)-все пак не продаваме чушк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още