IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Страната ни се изкачва в глобалната класация на Global Property Guide, цените са направили опит за ръст в края на миналата година

13:19 | 20.03.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Цените на жилищата са направили опит за ръст в края на миналата година, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

За периода октомври-декември 2013 г. цените, с корекция на инфлацията, са се повишили с 0,38% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие отбелязаха увеличение от 0,93%, а през второто – 0,95%. За сравнение, през последните три месеца на 2012 г. беше отчетен годишен спад на цените от 5,42%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата не са се променили, сочат още данните.

Страната ни продължава да се изкачва и в общата класация на Global Property Guide. През последните три месеца на миналата година сме на 27-мо място от общо 43 пазара на имоти, докато през предходното тримесечие бяхме на 30-та позиция.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 21,5% през последните три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и 8,27% спрямо предходното тримесечие.

Втората позиция в класацията е за Естония, където цените на жилищата отчитат ръст от 16,55% на годишна база и 5,7% за тримесечието. Третото място е за Тайван с повишение от съответно 14,46% и 1,9%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година се допълва от Филипините, Шанхай (Китай), САЩ, Нова Зеландия, Сао Паоло (Бразилия), Виена (Австрия) и Австралия.

На другия полюс е пазарът в Румъния, където е отчетен най-силният спад на цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г. - 10,4% на годишна база и 2% спрямо предходното тримесечие.

Следва Индия, където намалението на цените е над 9% на годишна база, въпреки че за тримесечието е регистриран ръст от 1,3%. В Гърция е регистриран спад на годишна база от 7,26% и за тримесечието – от 3,48%.

В глобален план възстановяването на жилищните пазари продължава, като най-ясни сигнали за ръст има в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още от Global Property Guide. В Европа се наблюдава ясно разделение на жилищните пазари „на две скорости“. Единствено в Украйна обаче се отчита, че ситуацията се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

99
rate up comment 4 rate down comment 0
Crux
преди 10 години
Всъщност има такава банка - КТБ дават 7.5% годишна лихва по Преференциален безсрочен депозит за суми над 25К Евро.Сметката с имота, дето го отдаваш под наем, е дълбоко невярна. Ще разбереш това, когато първите наематели се изнесат и се наложи да ремонтираш и боядисваш, да подмениш някой и друг мебел и да държиш апартамента празен през това време, че и по-дълго, докато намериш нови наематели. И като повториш това упражнение 3-4 пъти, с изненада ще установиш, че доходността ти е отрицателна, т.е. си на загуба :-)Манталитетът на българина е такъв, че не иска да живее под наем. Ще си купи тристаен панел в Обеля и ще го ремонтира и изплаща цял живот, но няма да живее под наем в тристаен обзаведен примерно в Лозенец за същите пари. Ако в бизнеса с наемите имаше хляб, както е на Запад, отдавна щяха да са се появили предприемачи, които строят жилищни сгради и после отдават апартаментите под наем. Това е масова практика в развитите държави, а у нас няма нито една такава сграда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
...амортизация(това е някакво съвсем стандартно процентче, което няма да ти свърши работа, при смяна на щрангове в комбинация с нова врата на входа и ремонт на покрива в една година-щото това са стари сгради, освен това иновации от типа на изолации и дограми и т.н. ще са невъзможни с тоя бюджет, но нищо)-още 250 лв. Станаха 2000 лв. Извади данък печалба на тях-първият данък, който извадих е смет и сгради(знам, че вече е наемателя задължен да го плаща, ама ако се стигне до там да имаш читав наемател и държавата му поиска парите ще ги дадеш ти)- 10% . Станаха 1800 лв. Сега извади нервите докато го отдадеш, времето за чистене след наематели, времето по огледи-безценно...Веднъж на няколко години, освен ако не си чичо Скрудж ще те завлекат я с ток, я с парно-не ми казвай, че 200 л покрива зимният период:) Та-не е като да е 8,5% възвращаемостта, а малко под наполовина. Мога да ти го сметна и за мебелиран апартамент в южни райони, но няма да е кой знае каква разликата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
стига бе човек:) За наеми-сделки над 400-500 Е за наем на тристаен апартамент са редки. Не че ги няма, но са малко на пазара. И са още по-редки за необзаведен апартамент. Средна заетост на апартамент в София(за другите градове даже няма да говоря)-11 месеца. Среден период на експлоатация на мебели в апартамент под наем-3 години. Като сметнеш, че масата апартаменти в София са в ж.к.-тата, трябва моделът ти да върви за тях, а не за един изключително малък сегмент. Ако и твоите приятели всичките да дават по 1000 Е за наем на месец(което не вярвам да е така). 200-250 лв е необзаведена гарсониера в Люлин(изключително разпространен имот). Струва...без разходите по покупката 23-25000 Е. С разходите-добави 5% съвсем грубо за посредник и нотариус. Станаха 26 000 Е. Около 50 000 лв. дава ти доход(при 11 месеца заетост-която можеш да си сигурен, че е такава)-2500 лв( средно). От тия пари извади-данъци(100-150 на година, грубо), половин наем веднъж в годината за посредник(120 лв), 10% за ам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 10 години
Алоооо сладура OPASEN,абе мнооогооо хубаво си се РАЗМЕЧТАЛ тука за 8.5% възвръщаемост, ама:ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА м/у "счупиха ми телефона брокерите за огледи " и ИСТИНСКА ПРОДАЖБА ???Щото то излиза че тези % са само в МОКРИТЕ ти сънища ...муахаааааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 0 rate down comment 7
OPASEN
преди 10 години
Няма значение средата, в която се движа - аз купих имот на цена "X", ремонтирах го супер на цена "Y" и като го пуснах на цена "Z" се оказа, че годишната ми възвръщаемост е около 8,5 % !!! Между другото, счупиха ми телефона брокерите за огледи !!!Коя банка в момента дава такава годишна възвръщаемост ? Няма такава банка :-)) Всъщност, имот под наем в момента носи 2 пъти по-висока доходност от банките...За хората с парите ... дори твоята цифра да е вярна ( според мен са повече от 3-4 % ), то това прави около 250'000 човека !!! Тези хора могат да купят повече от 1 имот, а има поне още толкова, които могат да купят 1 имот .... сега прибави тези с кредитите, които могат да вземат кредит, но изчакват ;-))Потенциалът е огромен - просто трябва да се разсеят облаците на вещицата, наречена криза :-))Тези, които свързват двата края, наистина са мнозинство, но нали и те трябва живеят някак си !?На тези хора ще им се наложи да плащат по-големи наеми, но това няма отношение за ЪП-а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 0 rate down comment 3
OPASEN
преди 10 години
Хората ( може би не тези хора, които ти познаваш! ) дават луди пари за наем на КАЧЕСТВЕН (!) имот, което означава, че имат пари и искат не просто място за живеене, а комфортно място, на което да се кефят!Определено има хора и хора. Има такива, за които ти казваш, няма спор, но има и много други, за които аз казвам!Аз казвам и друго - много хора имат натрупани спестявания! Това не го казвам просто ей така - за справка БНБ статистиката за депозитите на граждани ;-))Обяснението е просто - в условията на криза потреблението се свива, защото хората живеят в страх за бъдещето и поради това генерират спестявания ( бели пари за черни дни ). Въпрос на време е тези спестявания да се влеят в имоти, бизнес или просто ... потребление, което е косвено вливане в бизнес :-))Както казах и преди - парите не изчезват в някаква бездна, просто те в момента не се инвестират ( стоят си в банките ), но когато кризата отшуми, парите отново ще влязат в обращение и всичко пак ще е ЪП ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 6 rate down comment 0
Crux
преди 10 години
Не съм съгласен.Не съм забелязал хората да дават луди пари за наем, даже напротив - гледат да минат тънко. Щот' не са оттука и са замалко, дет' се вика :-) Много пари по моите наблюдения плащат само хора, които работят на високи позиции в големи компании и фирмата им плаща наема.Не мисля също, че има много хора с пари, дето изчакват да купят имот. Не че преди по време на балона имаше, но пък тогава даваха кредити "па-па-па" на куцо, кьораво и сакато, цените рипаха всеки месец, лошите кредити бяха под 1% и бъдещето изглеждаше от розово по-розово :-) Купуваш днес на 1 000 Евро квадрата с кредит за 30 години, след 10 години цената вече е 3 - 4 000 Евро на квадрат и дори да се наложи да продадеш, си на яка печалба :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 1 rate down comment 6
OPASEN
преди 10 години
Според мен много хора могат да купят имот ( то сега е и доста евтино ), но за сега изчакват, за да се разсеят облаците, а облаците вече са започнали да се разсейват !Забелязвам, че много хора са склонни да дадат много голям сума за наем за нещо супер добро и качествено, което означава, че не си броят парите до заплата! Мога да дам и конкретен пример с един мой имот, но не е тук мястото :))Когато ситуацията се поуспокои, тези хора ще спрат да дават грешни пари за наем и ще купят това, от което имат нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още