IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Я. Костов: Пазарът на бизнес имоти е поел в правилната посока

Високото качество на сградите, разумните наеми и добрата заетост са предпоставки за устойчиво развитие, счита мениджърът “Инвестиционни продажби” във Forton

08:12 | 08.10.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Явор Костов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Явор Костов. Снимка: Личен архив

 

Как конфликтът в Източна Украйна и рисковете, които крие влошаването на отношенията на Запада с Русия, както и войната в Близкия Изток биха се отразили на инвестициите в имоти в България и в региона на Централна и Източна Европа?

Конфликтът в Украйна и санкциите срещу Русия влияят в няколко посоки. Едната е, че част от индивидуалните купувачи на ваканционни имоти, които доминираха на пазара, в момента изчакват. От друга страна, Русия като огромен магнит за чужди инвеститори вече не е толкова атрактивна и очаква отлив на капитали. Този ресурс, който е бил предвиден за Русия, трябва да намери ново пристанище. Балканите могат да се окажат едно от пристанищата. Коментираните цифри на последната RICS конференция са от порядъка на 5-10 млрд. евро. Въпрос на политика е – както местна, така и регионална, да бъдем атрактивни за инвеститорите, тъй като се конкурираме с Испания, с Италия и Централна Европа.

Какъв очаквате да е обемът на инвестициите в бизнес имоти в страната през тази година?

Придържаме се към направената по-рано прогноза (за 130 млн. евро инвестиции през тази година – бел. авт.). Самата прогноза може да не бъде точна поради факта, че сделките са процес. Кога точно ще завършат – дали тази година, или през следващата, е по-скоро технология във времето. Има няколко сделки в ход, така че пазарът със сигурност ще надвиши 100 млн. евро.

Какви са според Вас дефицитите и какви – излишъците, на пазара на бизнес имоти в страната, както и на продукти, подходящи за инвестиции?

По време на бума на недвижими имоти до 2008 г., стартираха много проекти и се генерира огромна конкуренция в областта на търговските центрове. Тази година при налични 7 проекта се откри още един търговски център в София, предстои откриването на още един до края на годината, а още един се очаква през следващата. Конкуренцията е много голяма за една и съща аудитория, т. е. пазарът на търговски площи в София е до голяма степен наситен. Само най-добрите проекти по отношение на локация, качество на проекта и микс от наематели ще привличат интереса на клиентите. Въпреки това една от най-забележителните сделки тази година беше с търговски център – а именно със  „Сити център София“.

Офис пазарът все още не може да се справи със сравнително високите нива на незаети площи в исторически план. И все пак има все по-голям брой сгради с високо качество, които са напълно отдадени под наем на текущите пазарни нива. Така че не бива да разглеждаме на едро въпроса за дефицитите и излишъците, а по-скоро дефектите и ефектите на всеки конкретен актив.

Как очаквате да се развива пазарът в краткосрочен и дългосрочен план?

В краткосрочен план пазарът ще бъде доминиран от местни инвеститори, както и от рискови купувачи, които търсят имоти с добър потенциал да бъдат препозиционирани.
 
Кой сегмент от пазара всъщност генерира най-много проблемни, подценени активи, които привличат опортюнистичните инвеститори?

Във всички сегменти от пазара има проблемни активи, като проблемите идват поради няколко причини – или недобра локация, или недобро вътрешно разпределение на площите, лоша функционалност, която отблъсква и потенциални наематели, и инвеститори. Много често проблемите идват от общо високото ниво на дълг, използван за придобиването или изграждането на подобни имоти. Търговските центрове в провинцията очевидно са една посока, но подобни възможности има и в офис, и в хотелския, и в жилищния сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Е тоя ме уби!Най-мразената дума тия дни за мен е наем и брокер! Или по-скоро, брокерска къща!Написах едно мнение в имоти.нет ама не видя бял свят!Страшна работа са тия брокерски къщи!Колкото по-алчни, толкова по-нещастни!Ама айде, друг път ще си говорим за наеми и цени на жилища!Само това ни е еврейското, пЪрдон, европейското! Цените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
avramcho
преди 9 години
старите хора са казали:"Не очаквай чудеса , за да не дойдат Чудесиите"та така и в публикацията - дава индикация за онези - които Нямат финансови проблемикоито Имат финансови проблеми ...за тях всичко е черноколелото се върти , никой никого не чака ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Прав е господинът, пазара наистина тръгва в правилната посока, но се страхувам, че тази посока не съвпада с желаната от него и подобните му.Със сегашното "устойчиво развитие" на пазара при инфлационна цел от 2% на ЕЦБ ще отнеме точно 35 години докато цените се върнат на нивото си от 2008, но поради очертаващия се спад на търсенето вероятно ще трябва да се почака повече от половин век. Успех в чакането и наслука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
simbad12
преди 9 години
Усетихте се вие, ама дали не е късно вече??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още