IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортисти и преподаватели готвят нови протести заради базата си в Равда

Причината е отменено от Върховния административен съд решение на правителството да обяви базата за статут с национално значение, което спира реституционните претенции към земите в нея

09:45 | 27.08.10 г.
Спортисти и преподаватели готвят нови протести заради базата си в Равда

През септември може да се повторят протестите от февруари пред портала на Националната спортна академия (НСА) в Равда, предупреждава в писмо до БТА доц. Христо Константинов, член на НСА и ръководител на катедра „Водни спортове“. 

Причината е отмененото от Върховния административен съд решение на правителството от 19 февруари т.г. да обяви базата за статут с национално значение, което автоматично спира реституционните претенции към земите в нея. Според магистратите базата между Равда и Несебър не притежава стойността на публична държавна собственост като стадион „Васил Левски“ и „Дианабад“ в столицата.

Съдебните дела срещу решението на Министерски съвет бяха заведени от собственици, които твърдят, че притежават документи за владение, сред които е и община Несебър. Теренът от 140 декара е обект на съдебни спорове от десет години.

Според управата на висшето учебно заведение споровете все още не са решени, делата по случая продължават и едва ли ще бъдат решени заради подозирана намеса на лични и частни интереси на местни управници. Последните протестни действия бяха на 1 февруари тази година. Тогава служители на община Несебър успяха да съборят бранения с жива верига портал на учебното заведение.

Отново сме заплашени с отнемане на имота, в който се подготвят студенти по водни спортове, казва Константинов. По думите му лични и частни интереси на местни кметове, общински съветници и техни приближени са на път да отнемат от студентите на академията лагера, който ползват от 50 години.

Според него собствениците, които са възстановени в съществуващи стари реални граници са не повече от 4-5 от общо 39 поземлени имота. Зад тях се нареждат втората най-голяма категория собственици - тези, които са закупили право на строеж от община Несебър и тези, които са обезщетени за собственост върху земи от други райони на общината.

Последната категория ползват опит от широко известната практика на „заменките“. Не на последно място се появява като собственик община Несебър с около 35 на сто от площта на националния обект „Водно-учебна спортна база на НСА „Васил Левски“ - Несебър“, каза доц. Константинов. По думите му през 1999 г. община Несебър актува земята като своя и светкавично учредява права на строеж на „правилните хора“. Сред тях няма случайни фигури, няма и хора, които наистина са притежавали собственост тук, добави той.

От община Несебър пък заявиха, че НСА няма нито един квадратен метър собственост, не плаща своите задължения към общината и не внася нито лев курортни такси и данъци. Това категорично не е вярно - имаме 21 декара от терена, който в момента владеем, които се съдържат в присъдените ни от Върховния касационен съд през 2009 г. 19 имота от общо 39, каза Константинов.

През 2008 г. от площта под базата се реституират 6 дка, за които се подготвя проект за строеж на 5 хотела, с обща разгъната застроена площ 6,5 дка. За реституирания през 2008 г. имот са изработени устройствени планове и са издадени разрешения за строеж. С решението си от февруари МС определя два от тези шест декара като собственост на базата и обект с национално значение и така на практика осуетява проекта за застрояване, посочи доц. Константинов.

Жалбите на НСА срещу строителните разрешения са били отхвърлени от Регионалната дирекция за национален строителен контрол-Бургас, но Районна прокуратура-Несебър след година и половина разследване заключи, че има налице престъпление и че реституцията е незаконна, поясни доц. Константинов.

В момента делото е в Окръжна прокуратура - Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още